banner2
banner34

Vücudun savunma sistemini bozuyor

Klima kullanırken, mutlaka odadaki bir pencere ya da kapının aralık bırakılmasını tavsiye eden Dr. Adataş aynı durumun araç klimaları için de geçerli olduğuna dikkati çekerek, araç kliması çalışırken de mutlaka bir pencerenin aralık bırakılması gerektiğini belirtti.

Vücudun savunma sistemini bozuyor
banner45

Uzmanlar, soğuk algınlığı olarak bilinen üst solunum yolu hastalıkları bu yaz yaygınlaşmasında klimaların büyük etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Hemen hemen her ortamda en az bir kişinin üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hasta olması dikkat çekiyor.

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hasan Adataş, solunum yolu enfeksiyonlarının nedenleri hakkında bilgi verdi.

Adataş’a göre, havaların sıcak olduğu yaz mevsiminde solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının en büyük nedeni bilinçsiz klima kullanımı.

Adataş: Klimalardan kaynaklanıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hasan Adataş, son zamanlarda artan üst solunum yolu hastalıklarının nedeninin daha çok klimalardan kaynaklandığını anlattı.

Klimalar nedeniyle doğaya aykırı bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Adataş şu şekilde konuştu:

“Yazda, özellikle klimaların hayatımıza girmesiyle bu tür enfeksiyonları daha çok yaşamaya başladık. Çünkü klimalar nedeniyle doğaya aykırı bir durum oluşuyor. Normalde sıcak olan yaz mevsiminde, bulunduğumuz birçok alan klimalarla soğutuluyor. Böylece doğaya ters bir durum yaratılıyor. Vücut kendini sürekli bir sıcak bir soğuk ortama adapte etmeye çalışıyor. Bu durum hastalıkları da beraberinde getiriyor.”

banner37
“Vücudun savunma sistemi bozuluyor”

Bir sıcak bir soğuk ortamda bulunulmasının vücudun savuma mekanizmasını bozduğundan söz eden Adataş, bazı mikro organizmaların yaşamını ise ısı durumuna göre sürdürdüğüne değindi.

Adataş, yaz ortamında uyku halinde olan mikroorganizmaların, kış ortamında ürediğine dikkati çekti ve klimalarla kış ortamı yaratıldığı için bu mikroorganizmaların üreyip enfeksiyon meydana getirebileceklerini belirtti.

“Klima kullanırken dikkatli olmalıyız”

Klima kullanırken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Adataş şu ifadeleri kullandı:

“Klimanın bakımı düzenli yapılmalıdır. Klima yeni çalıştırıldığı zamanlarda pencere ya da kapı açık ya da aralık bırakılmalıdır. Hatta mümkünse kapı ya da pencere hiç kapatılmamalıdır. Böylece hava dışarıdaki hava sıcaklığı ile dengelenir ve dışarı çıkıldığında vücut ani şok yaşamaz. Aynı durum arabalarda da geçerlidir. Arabada seyahat edilirken, klima çalıştırılacaksa pencere de açılmalıdır. Klima oda sıcaklığının çok üzerine çıkartılmamalı.”

“Geçmişte bağırsak enfeksiyonları görülüyordu”

Geçmişte yaz aylarında beslenme nedeniyle bağırsak hastalıkları görüldüğüne işaret eden Adataş, artık bağırsak enfeksiyonlarının yerini üst solunum yolu hastalıklarının aldığını söyledi.

Bunun nedeninin de klima kullanımı olduğunu yineleyen Hasan Adataş, “klima kullanmayı bilmiyoruz. Bu nedenle hasta oluyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2017, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1