banner2
banner34

Yıllık nar ihracatı 500 tonun üzerine çıktı

Güzelyurt’ta bir grup üretici tarafından 7 yıl önce kurulan Alnar, bugün Avrupa’da 15 farklı ülkeye nar ihraç ediyor.

Yıllık nar ihracatı 500 tonun üzerine çıktı
banner45

Güzelyurt’ta faaliyetlerini sürdüren Alnar Narcılık Ltd., kaliteli ve sertifikalı ürünleri sayesinde 2011 yılında İsveç ile başladığı Avrupa ihracatlarına ara vermeden devam ediyor.

Bugüne kadar toplam 15 farklı ülkeye nar ihraç edip satan Alnar, hedef pazar olarak seçtiği Avrupa’nın kalbi Hollanda’ya olan ihracatını da sürdürüyor.

KIBRIS Ekonmi’ye konuşan Alnar Şirketi Genel Müdürü İbrahim Kahramanoğlu, geçtiğimiz yıl toplam 420 ton civarındaki üründen altı konteyner ihracat yaptıklarını belirterek, bu yıl ise üretimin 500 tonun üzerine ulaşıldığını ve daha şimdiden altıncı konteynırın yola çıktığını ifade etti.

“Hollanda’dan diğer ülkelere dağılıyor”

İbrahim Kahramanoğlu, Alnar Narcılık Ltd’in 2008 yılında bir grup gönüllü nar üreticisi tarafından kurulduğunu ve kooperatif gibi hareket eden bir üretici grubu olduklarını söyledi.

banner37
Nar üreticilerinin düzenli olarak eğitim aldıklarını ve tüm uygulamaların uzman danışmanlar tarafından kontrol edildiğini kaydeden İbrahim Kahramanoğlu şöyle devam etti:

“Ürünlerimiz Globalg A.P sertifikalı. Bu sertifikayı alabilmek için yaptığımız tüm uygulamaları uzman görüşleri doğrultusunda, kayıtlı ve izlenebilir bir şekilde yapıyoruz. Yılda iki kez haberli ve habersiz olarak denetleniyoruz ve denetimler sonunda da sertifika alıyoruz. Bu sertifika sayesinde de ürünlerimizi istediğimiz ülkeye bir sorun yaşamadan gönderebiliyoruz.”

Son 3 yıldır, hedef pazarın Avrupa’da yaş meyve ithalat ve ihracatının kalbi konumunda olan Hollanda olduğunu anlatan İbrahim Kahramanoğlu, ürünlerinin Hollanda’dan birçok ülkeye yayıldığını belirtti. İbrahim Kahramanoğlu, “Bu yıl 10-12 konteynerlik bir plan yapmıştık, şu an itibarı ile hedefimize ulaşacak gibiyiz. Bugün itibarı ile siparişin yarısını gönderdik. Hem iç hem de dış pazarda süreklilik önemli, o nedenle de ürünlerimiz pazarda devamlı olacak şekilde planlamamızı yaptık” diye konuştu.

“Üretimimizin yüzde 40’ını ihraç etmeyi hedefliyoruz”

Kahramanoğlu, üretimlerinin yüzde 40’ını ihraç etmeyi hedeflediklerini, geriye kalan yüzde 30’un iç piyasada yaş meyve olarak satılacağını, kalan yüzde 30’un ise meyve suyu üretiminde kullanılacağını belirtti.

Ülke genelinde “Pomi” marka yüzde 100 doğal ve katkısız nar suyunun çok ciddi bir talep gördüğüne dikkat çeken Kahramanoğlu “Aslında talebi karşılayacak kadar ürünümüz yok, ancak ihracattan da geri duramıyoruz. Türkiye’den gelen suyun en kısa sürede tarımda kullanılması gerekiyor. Suyun kullanımı ile birlikte fabrika kapasitemizi de artırabilirsek, ancak o zaman talebi karşılayabilecek duruma geliriz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2017, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1