banner2
banner34

Yolsuzluk başbakan ve bakanlar düzeyinde yaygın

Yolsuzluk başbakan ve bakanlar düzeyinde yaygın
banner45
banner46

Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Vakfı’nın ,Prof. Dr. Ömer Gökçekuş, Doç. Dr. Sertaç Sonan’a yaptırılan Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı: 2022 Raporu’nda iş dünyası  arasında yapılan ankette yolsuzluğun en fazla başbakan ve bakanlar tarafından yapıldığı görüşü ortaya çıktı.
Ankete katılanların %84’ü Başbakan ve Bakanlar düzeyinde yolsuzluğun ‘çok yaygın’ olduğunu söylemektedir. Milletvekilleri arasında ‘çok yaygın’ diyenlerin oranı %76’dır. Üst kademe memurlarla alt kademe memurlar arasında bir mukayese yapmaları icap eden soruya katılımcıların vermiş olduğu cevaplar bu iki grup arasında ciddi bir ayrım 36 Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı: 2022 Raporu olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Katılımcıların %69’u üst kademedeki memurlar arasında yolsuzluğun ‘çok yaygın’ olduğunu düşünürken, bu oran alt kademe memurlar arasında %33 seviyesine inmektedir. ‘Belediye Başkanı/ Belediye meclis üyeleri’ ve Polis içinse bu oranlar sırasıyla %28 ve %26’dır. En düşük oranlar ise Savcılar (%22) ve Hakimlere (%20) aittir.

banner37
Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Vakfı’nın ,Prof. Dr. Ömer Gökçekuş, Doç. Dr. Sertaç Sonan’a yaptırılan Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı: 2022 Raporu’nda yolsuzlukla mücadelede mahkemelerden sonra sosyal medyanın etkin olduğu görüşü ortaya çıktı.
İş insanlarıyla yapılan ankette, ‘yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadele etmesi ya da bunları ifşa etmesi gereken kurumlar sizce bu işte ne ka dar başarılıdır/etkilidir?’ sorusu sorulmuştur. Ankete katılan iş insanları arasında herhangi bir kurumu ‘son derece başarılı/etkili bulanların’ oranı çok düşüktür. En etkili bulunan, katılımcıların %16’sı tarafından çok başarılı bulunan Mahkemelerdir. İkinci sırada sosyal medya (%12), üçüncü sırada ise Sivil toplum örgütleri (%8) yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl %20 ile en başarılı kurum olarak görülen Ombudsman bu sene %7’ye gerilemiştir. Başbakanlık Denetleme Kurulu (%58), Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu (%55) ve Meclis (%49) yolsuzlukla mücadelede ‘son derece başarısız/etkisiz’ olarak algılanan kurumlar olarak öne çıkmaktadırlar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1