banner2
banner34

“Zehirli” ürünleri “temiz” diye piyasaya sürüyorlar

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu’nun 9 Ocak 2017’de “Yüzde 50 ölçüm belirsizliği” kararı aldığı ve Devlet Laboratuarı’nda yapılan gıda denetimlerinde limit üstü kalıntıya rastlanan ürünlerdeki değeri, yarı oranda düşürdüğü iddia edildi.

“Zehirli” ürünleri “temiz” diye piyasaya sürüyorlar
banner45
banner46

Tarım Dairesi tarafından yapılan gıda denetimlerinde “zehirli” olarak tabir edilen limit üstü kalıntıya rastlanan yerli ve ithal ürünlere “temiz” raporu verilerek piyasaya sürüldüğü iddia edildi.

Devlet Laboratuarı’ndaki yangın sonrası Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından 9 Ocak 2017 tarihinde, “Yüzde 50 ölçüm belirsizliği” kararı alındığı ve uygulanmaya başladığı öne sürüldü. Karar doğrultusunda, Devlet Laboratuarı’nda yapılan gıda denetimlerinde limit üstü kalıntıya rastlanan gıdalardaki oran, Tarım Dairesi tarafından yüzde 50 oranında düşürülüyor.

Bu durumda kimi ürünün ölçüm değeri “limit üstü kalıntı” sınırında kalırken, kimisi de “zehirli” olmasına rağmen “temiz” limitine geriliyor.

Sağlıkta yeni bir skandalı gündeme getiren bu olay, insanların göz göre göre zehirlendiğini ortaya koyuyor.

Limit üstü kalıntısı olan sivri bibere “temiz” demişler

Güvenilir bir kaynak, Tarım Dairesi tarafından yapılan gıda denetimlerinde, “yüzde 50 ölçüm belirsizliği” adı altında yanlış uygulama yapılmaya başlandığını iddia etti.

Kararın, 9 Ocak 2017 tarihinden itibaren Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından alındığını iddia eden kaynağımız, devlet laboratuarı tarafından bulunan gıda ölçüm değerlerinin, Tarım Daire’si tarafından (limit üstü olanlar) yarı oranında düşük gösterilerek, 'zehirli' ürünlerin 'temiz' diye piyasaya verildiğini öne sürdü.

banner37
Kaynağımız, alınan kararın 64/1987 Sayılı Tarımsal İlaçların Denetimi Yasa'nın 30. maddesine tamamen aykırı olduğuna dikkat çekerek sağlık açısından böylesine riskli, aynı zamanda yasaya aykırı olan bu kararı almaya ve uygulamaya kimin yetkisi olduğunu sordu.

Konuyla ilgili birçok örnek ölçüm olduğunu savunan kaynağımız, 5-11 Mayıs tarihleri arasında yapılan gıda denetiminde sivri biberle ilgili ölçümlerde limit üstü kalıntıya rastlandığını ancak “yüzde 50 ölçüm belirsizliği” kararı uygulanarak, oranın yarıya indirilerek sivri biberdeki ölçüm değerinin, limit altı kabul edilerek ürünün 'temiz' denilip, piyasaya sürüldüğünü iddia etti.

Kaynağımız, “Bu yanlış uygulamadan Devlet Laboratuarı’nda ve Tarım Dairesi'nde çalışan bazı memurların da rahatsızlık duyduğu öğrenildi” dedi.

Köroğlu: Bu bir cinayettir

Tarım Dairesi’nin iddia edildiği gibi bir uygulamayı hayata geçirmiş olmasını “cinayet” olarak nitelendiren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği As Başkanı Teksen Köroğlu, bunun kabul edilemez bir durum ve karar olduğunu söyledi.

Köroğlu, “Bu resmen toplum ve hak sağlığına karşı işlenmiş bir cinayettir” dedi.

İddianın doğruluğunun ispatlanması halinde Tabipler Birliği olarak yargıya başvuracaklarını ifade ederek bunun hesabının sorulacağını belirtti. Köroğlu, konunun araştırılacağını söyleyerek “Zehirli gıdaların göz göre göre insanlara yedirilmesini kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Köroğlu, “Gıdalardaki yüksek pestisit değerlerini düşük gösterip, halka yedirmek toplum sağlığına düzenlenen bir cinayettir. Bu konuda yargı önünde hesap sormaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1