banner2
banner34

Zengin taşın altına elini değil kafasını koymuştur

Zengin taşın altına elini değil kafasını koymuştur
banner45
banner46

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Genel Sekreteri Devrim Barçın, hükümetin bankalardaki döviz mevduatına yönelik vergi artırımı kararını değerlendirerek, “Kimse zenginin eli taşın altına değil demesin. Bu kararla, yüksek döviz mevduatı bulunanların başı da taşın altında” dedi.

Hükümet, aldığı bir kararla döviz mevduatlarındaki stopaj vergisini yüzde 10’dan, yüzde 18’e çıkardı. Karar resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

banner37
Türkiye’de dövize yönelik stopaj vergisinin yüzde 20 olarak düzenlendiğini hatırlatan Barçın, bu kararla kamu maliyesine yıllık ek 100 milyon TL civarında vergi kaynağı yaratıldığını da söyledi.

Barçın, “Paranın bankalardan çekilerek başka bankalara aktarılacağı” endişesi ise taşımıyor. Bankacılık sisteminin güçlü olduğu KKTC’de, bu alandaki mevduat faizlerinin de yüksek olduğunu söyleyen Barçın, “Mevduat yurt dışına kaçmayacaktır çünkü yurt dışındaki vadeli faiz oranın neredeyse bizdekinin yarı fiyatına. Türkiye’de de stopaj yüzde 20. Bu karara rağmen, insanların kaynağını dövizde tutması daha akılcı geliyor” dedi.

Barçın’ın konuyla ilgili yorumu şöyle:

“Hükümet 1 Ekim tarihi itibariyle Bankalarda vadeli mevduatların yaklaşık %60'ını oluşturan döviz vadeli mevduatların faizlerinden aldığı %10'luk mevduat faizi stopajını yani vergiyi %18'e çıkarma kararı almıştır(Bu oran TC'de %20'dir).
Bu uygulama TC'de de yatırımları TL'ye çevirmek adına yapılmıştır. Ancak ben bunun ülkemizde kesinlikle vadeli mevduat yatırımlarını TL'ye çevirmede bir etkisi olacağını düşünmemekteyim çünkü TC, döviz vadeliden aldığı vergiyi artırırken TL vadeliden aldığı vergiyi inanılmaz derecede düşürmüş hatta yıllık TL vadeliden aldığı vergiyi sıfırlamıştır. Bizde ise böyle bir indirime gidilmemiş yani direk olarak TL yatırım teşvik edilmemiştir.
Bu oranlar sonrası döviz bazında alınan vadeli mevduat vergilerinde %80'lik bir artış söz konusu olacak olup bu uygulama ile bütçe sıkıntısının çok büyük oranda aşılacağını düşünmekteyim. 
Bu rakamlar öyle böyle rakamlar olmayıp bütçemiz yılda en az 100 Milyon TL'ye yakın bir ek gelir elde edecektir. 
Özetle bu uygulama ile birlikte tüm toplum özellikle büyük birikim sahibi olan sermaye kesimi taşın altına elini değil kafasını koymuştur. 
Lütfen bundan sonra hükümet yaşanan krizde sermayeden ne aldı ki diye eleştiri yaparken bu gerçekleri bilerek eleştiri yapalım, haksızlık yapmayalım.”

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2018, 06:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1