banner2
banner34

OPEC anlaşmazlığı petrolü yükseltti: 32 ayın zirvesinde

OPEC anlaşmazlığı petrolü yükseltti: 32 ayın zirvesinde
banner45

Brent petrol, OPEC+’ın görüşmeleri üretim artırma konusunda anlaşmaya varamadan bitirmesiyle beraber yükseldi. Vadeli kontratlar, Londra piyasasında pazartesi günü yüzde 1,3 yükselerek varil başına 77 doların üzerini gördü. Böylelikle 29 Ekim 2018'den beri en yüksek seviye görülmüş oldu.

OPEC+ TOPLANTISI İPTAL

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, ağustos ayı itibarıyla uygulanacak üretim politikasını görüşmek için bugün video konferans yöntemiyle üçüncü kez bir araya gelecekti ancak üye ülkeler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle toplantı gerçekleştirilemedi. Yeni toplantı için bir tarih belirlenmediğini bildirdi.

banner37
GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİNİ ARTIRMA KARARI

Perşembe ve cuma günü gerçekleştirilen görüşmelerde ağustos-aralık döneminde petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artırılması ve mevcut üretim kesintisi anlaşmasının 2022 yılı sonuna kadar uzatılması önerisi üye ülkelerin çoğunluğu tarafından desteklenirken, görüşmeler Birleşik Arap Emirlikleri'nin "üretim kotasının artırılması" isteği nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

OPEC ülkelerinin günlük petrol üretimini artırma kararı OPEC grubu, 1 Nisan'daki 15. Bakanlar Toplantısı'nda mayıs, haziran ve temmuz için günlük petrol üretimini kademeli olarak artırma kararı almış, grubun lideri konumundaki Suudi Arabistan ise şubatta açıkladığı ve gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varillik ek kesinti kararını kademeli olarak kaldıracağını duyurmuştu. Böylece, mayıs-temmuz döneminde grubun günlük petrol üretiminde yaklaşık 2,1 milyon varillik artışa gidilmişti.

80 DOLAR BEKLENTİSİ

UBS Analisti Giovanni Staunovo OPEC+’dan üretim gelmediği takdirde Brent petrolün Eylül ayında varil başına 80 dolara tırmanabileceğini ifade ederken, ING Group Emtia Strateji Müdürü Warren Patterson da, “Teoride koalisyon üretimi artırmazsa bu piyasalar için destekleyici olur ama üyelerin üretimi artırmama ihtimali gerçekten ne? Bunun çok yüksek olduğunu sanmıyorum” yorumunda bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1