banner2
banner34

Apandisit nedir?

Vücuttaki görevi henüz anlaşılmamış, ancak patlama reaksiyonu gösterdiği vakit hayati tehlikeler arz edebilecek olan apandisit nedir? Apandisit ağrısı nasıl anlaşılır? Her karın ağrısının apandisit olmaması gibi apandisit ağrısının da karın ağrısından bir farklı yoktur. Peki, ağrının apandisitten kaynaklandığını nasıl anlarız? İşte, tüm detaylarıyla apandisit sorunu.

Apandisit nedir?
banner45

Karının alt bölümünde kalın bağırsağa bağlı ince bir boru şeklinde tanımlanabilen apandisin, vücuttaki asli görevi tam olarak anlaşılmamıştır. Ancak onun hayatımızda yer almasının nedeni enfeksiyon, dışkı tıkanması vs. durumlarına bağlı olarak ağrı sonrasında patlama reaksiyonu göstermesidir. Tehlikeli boyutlara varan apandisit problemleri sonrasında patlamadan alınması, hayat kurtarır. Bunun nedeni ise, patlaması halinde içeride göstereceği reaksiyondur. Varlığı ya da yokluğu pek hissedilmeyen apandisit ne işe yarar? Apantisit ağrısını nasıl anlarız? Apandisit şikayeti ile doktora ne zaman gitmeliyiz? Apandisit ameliyatı nasıl olur ve ameliyat sonrasında yapmamız gerekenler nelerdir? İşte, apandisit problemine ilişkin tüm detaylar...

Apandisit nedir? Neden tıkanır?

Apandis (apendiks), karnın sağ alt bölümünde bulunan ve kalın bağırsağın uzantısı şeklinde tanımlanabilir. Yaklaşık 9-10 cm uzunluğundadır fakat bundan daha az ya da daha fazla olabilen apandisitin uzunluğu çocuklarda daha fazladır. Yerleştiği yer bazı kişilerde farklılık gösterebilir. Bu durum apandis rahatsızlığı olanlarda tanı koymayı zorlaştırabilir. Apandisin görevine gelirsek, vücuttaki fonksiyonuna dair malumat henüz yoktur. Apandisin tıkanması ile varlığını hissettirmesi bir olur. Peki apandis neden tıkanır?

apandisit nedir

Apandisin çoğunlukla dışkı veya daha az bir ihtimalle safra taşı, tümör ya da bağırsak kurdu vs. ile tıkanması sonucu iltihaplanmasına apandisit adı verilir.Rahatsızlığın adı olan apandisit, şiddetli ağrı ile hissedilir. Acil müdahaleyi gerektiren bu durumda hızlı davranılmazsa, kişi apandisin patlaması sonucu karın bölgesine iltihap yayılması tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu durumda diğer organlara yayılması ölüm tehlikesini getirebilir. Aynı zamanda bu durum karın bölgesinin de iltihaplanmasına sebebiyet verebilir. 

banner37
Apandisit kimlerde daha sık görülür?

Dünya genelinde insanların %10'unda görülebilen apandisitin, 2-30 yaş aralığında olan kişilerde daha sık görülür. Erkekler, apandisite, kadınlara oranla daha fazla yakalanır. Bu oran 1.5/1′ dir. Fakat çocukluk döneminde, hem kızlarda hem de erkeklerde görülme ihtimali eşittir. En fazla görülen dönem ise, genç yetişkinlik dönemidir. 

Apandisin tıkanmasının nedenleri şöyle sıralanabilir;

-sindirim sisteminde (ya da vücudun diğer bir bölümünde) meydana gelen bir enfeksiyon nedeniyle apandisit duvarındaki lenf dokusunun genişlemesi,

-Chron (Kron) hastalığı ve ülseratif kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıkları,

-dışkı, parazitler veya meyve çekirdeği benzeri yiyecek artıkları,

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2017, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1