banner2
banner34

Bal grip virüsünü engelliyor mu?

Bal grip virüsünü engelliyor mu?
banner45
banner46

Soğuk havaların gelmesiyle grip ve nezleye yakalanan insanların sayısı her geçen gün artarken, özellikle toplu ve kapalı ortamlarda grip virüsü kol geziyor.

Genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda hastaların kullandığı ‘bal’ın destekleyici etkisi bilimsel olarak da kanıtlandı. Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları balın soğuk kaynaklı hastalıkların semptomlarını yatıştırmakta başarılı olduğunu ortaya koydu.

banner37
GERÇERLİLİĞİNİ SORGULAYAN DA VAR

Bilim insanları balı öksürük şurupları, steroidler ve antibiyotikler gibi başka tedavi yöntemleri ile karşılaştıran 14 farklı çalışmayı gözden geçirdiler. Ancak çalışmanın yazarlarından bazıları ‘balın normal tedavi yöntemlerinden daha iyi olabileceği’ sonucunun geçerliliğini sorguluyor. Çalışmanın yazarlarından Dr. Joseph Lee ise, “Gözden geçirilen çalışmalar kesinlikle şimdiye kadar yapılmış en iyi tedaviler değil. Bu yüzden daha fazla çalışma yapılması çağrısında bulunduk. Klinik tıpta, elimizdeki bilgilere dayanarak ne yapacağımıza karar vermek zorundayız” dedi.

Bulguların balın etkinliğini sorgulatmasına rağmen yine de tavsiye etmelerine engel olmadığını ifade eden Lee, içinde 200’den fazla farklı madde içeren balın tüketiminin iyi bir güvenlik duvarı oluşturduğunun da altını çiziyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1