banner2
banner34

Biontech'te 3. doz etkili

Biontech'te 3. doz etkili
banner45

Pfizer ilaç şirketinin 23 sayfalık raporu ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından incelendi. Pfizer/BioNTech ikinci doz aşıdan altı ay sonra takviye bir doz daha aşı olan 300 yetişkinin bağışıklık tepkisini ele aldı. İncelemeler doğrultusunda güçlü bir bağışıklık geliştiği keşfedildi. Koronavirüs aşılarının Covid-19 formlarına güçlü bir şekilde dayandığı ortaya çıkarken takviye enjeksiyonla ilgili ciddi bir güvenlik endişesi yoktu.

Pfizer, ayrı bir dosyada üçüncü enjeksiyondan bir ay sonra, Delta varyantına karşı nötralize edici antikor seviyelerinin, ikinci dozdan bir ay sonra olduğundan kabaca beş ila yedi kat daha yüksek olduğunu belirtti.

BAĞIŞIKLIĞIN AZALMASINDA DELTA ETKİLİ

Raporda, ikinci doz aşıdan 6 ay sonra aşının etkinliğinin yaklaşık yüzde 96'dan, yüzde 84'e düştüğüne dair bulgularını tekrarladı. Pfizer, neredeyse tüm nüfusunu Pfizer/BioNTech ile aşılayan İsrail'de aşılanmış insanlar arasında hızla yayılan enfeksiyonların baskın nedeninin aşının etkisinin azalması olduğunu iddia etti. Fakat FDA yetkilileri, bağışıklığın azalması potansiyel bir faktör olsa da Delta varyantı dahil diğer değişkenlerin de artan vakalara katkı sağlamış olabileceğini belirtti.

banner37
Pfizer yetkilileri, üçüncü doz çalışmasının oldukça küçük olduğunu kabul etti fakat verilerin FDA'nın 16 yaş ve üstü kişiler için 3. doz aşının gerekliliği kriterlerini karşıladığını söyledi.

VARYANTLARA KARŞI TAKVİYE DOZ

FDA'nın analizinde Pfizer'in yalnızca iki düzine insanda ABD'de açık ara baskın varyant olan Delta varyantına karşı bağışıklık tepkisi hakkında bilgi sağladığını kaydedildi. Belgede şu ifadeler yer aldı:

"Mevcut veriler, özellikle şu anda dolaşımdaki varyantlara karşı, takviye dozunun etkinliğini desteklemelidir" diye yazdı.

Analizde ayrıca İsrail'den yapılan çalışmaları temkinli bir şekilde tartıldığı belirtildi. İsrail zaten nüfusunun çoğuna destekleyici atışlar sağlıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1