banner2
banner34

Bozuk et hakkında bilinmesi gerekenler

Bozuk et hakkında bilinmesi gerekenler

Bozuk et hakkında bilinmesi gerekenler
banner45

1) Et, vücutta kan yapmaya yarayan, bağışıklık sistemini düzene sokan ve kemik gelişiminde yarar sağlatan bir besindir. Fazla tüketimi kolestrole neden olmaktadır. O nedenle yağsız et seçimi oldukça sağlıklı bir seçimdir. Et seçiminde önemli bir adım son kullanım tarihine bakmak olduğu kadar taze olup olmadığını da anlamaktan ibarettir. Peki, etin tazeliği nasıl anlaşılır? Etin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bozuk eti anlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, bozuk et hakkında bilinmesi gerekenler...

2) Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.

3) Parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya yüz tutmuş anlamına gelmektedir. Taze olan bir et dokunduğunuz taktirde elinize yapışmaz.

4) Taze et diri ve yumuşak olur, piştikten sonra ağızda kolay dağılır ve kolay dilimlenir. Bu şekilde olmayan etler kesinlikle tüketilmemelidir.

5) Etin sıcaktan çözülmemesi için, etleri mutlaka market alışverişinin bitişine doğru sepetinize yerleştiriniz. Kırmızı et, bakterilerin ürememesi için soğuk tutulmalıdır.

banner37
6)Eti marketten gelir gelmez buzluğa koyunuz. Buzluktan başka bir ortamda beklettiğiniz etler çabucak bozulma problemi yaşayacaktır.

7) Kuşbaşı ve biftek buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklanabilir. Kıyma ve sakatat buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Pişmiş et veya et yemekleri buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.

- Buzluktan yiyeceğiniz miktarda et parçası çıkartınız. Bu nedenle etin bozulmaması açısından eti bütünüyle koymak yerine parçalar halinde buzluğa yerleştirebilirsiniz.

8) Taze et ve bazı et ürünlerine uygulanan başlıca muhafaza yöntemleri: Soğutma ve dondurma, ısıtma ve ısıl işlemi uygulama,kurutma ve konsantre etme,fermentasyon, Işınlama ve kimyasal maddeler kullanma olmaktadır.

9) Etlerin, lezzet geliştirme, renk olusturma ve dayanma süresini uzatmak için etlere tuz, sodyum nitrat ve nitrit, şeker, sodyum askorbat, askorbik asit, alkali fosfatlar, baharatlar ve lezzetlendiriciler katılmalıdır.

10)
Taze et diri ve yumuşak olur. Piştikten sonra da ağızda kolay dağılır ve dilimlenir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1