banner2
banner34

Corona virüsü nedir, VİRÜSTEN NASIL KORUNURUM? 

Çin haftalardır coronavirüsü ile mücadele ediyor. Gelen son dakika bilgisine göre coronavirüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya ulaşmış durumda. Peki, coronavirüsü ile ilgili ne biliyoruz? Corona virüsü nasıl bulaşıyor, virüs bulaşmadan önce korunmak için neler yapılabilir? Corona virüsü hakkında son dakika gelişmeleri devam ederken İşte coronavirüsü ile ilgili bilmeniz gereken her şey ve virüsten korunma yolları...

Corona virüsü nedir, VİRÜSTEN NASIL KORUNURUM? 
banner45

Merkezi Çin'in Wuhan kenti olan koronavirüsü salgını nedeniyle şu ana kadara 106 kişi yaşamını yitirdi, Çin Hükümeti 56 milyon insanı barındıran onlarca şehri karantina altına almak zorunda kaldı.

2 bin 744 kişi koronavirüsüne yakalandı. Virüs bulaşan insan sayısının çoğunluk kısmını Çin'in Hubei eyaletinde ve Wuhan şehri ile yakınındaki şehirler bulunuyor.

NEDİR BU KORONAVİRÜSÜ? 

Dünya Sağlık Örgütü, coronavirüsünü soğuk algınlığı semptomlarıyla başlayan ve çok tehlikeli sağlık sorunlarına neden olan MERS ve SARS virüsleri ile aynı aileden tanımlıyor.

Coronavirüsü, MERS ve SARS tipi virüsler hayvanlar ve insanlar arasında bulaşıyor. Örneğin SARS'ın misk kedisinden insana, MERS virüsünün ise deveden insana bulaştığı tahmin ediliyor. coronavirüsüne sahip hayvanlardan insana bulaşan bir örnek daha bilinmiyor.

KORONA İSMİ NEREDEN GELİYOR? 

Corona Latince taç anlamına geliyor. Mikroskop altında virüse bakıldığında şekli, ışık hüzmesi şeklinde bir taca benzetiliyor. Çinli yetkililerin 7 Ocak'ta tanımladığı ve 2019-nCoV olarak adlandırdığı Coronavirüsü daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir tür. Bu yeni tip Coronavirüsü insandan insana bulaşıyor.

KORONAVİRÜSÜ SEMPTOMLARI NELER? 

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü belirtilerini, öksürük, nefes darlığı, ateş, nefes almada zorlanma olarak belirledi. Birçok vakada ise koronavirüsü; zatürreye, şiddetli akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve ölümlere neden oldu.

Coronavirüsün kuluçka süresi tam olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklar 10 ila 14 gün arasında olabileceğini ifade ediyor.

NE KADAR ÖLÜMCÜL? 

Bazı uzmanlar bu yeni tip coronavirüsünün akrabası SARS kadar ölümcül olmadığını iddia ediyor. SARS 2002-2003 yılları arasında yine Çin'den dünyaya yayılmış ve 800'e yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Geniş kitlelere yayılmayan MERS ise daha ölümcüldü, enfekte olanların üçtü berini öldürdü.

VAKALAR NEREDEN BİLDİRİLDİ? 

Coronavirüsü ile ilgili vakaların çoğu Çin'de. Ölümlerin büyük çoğunluğu ise Çin'in Hubei bölgesinde gerçekleşti. Virüs birçok Asya ülkesine bunun yanı sıra Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da yayıldı.

banner37
YAYILMASINI DURDURMAK İÇİN NE YAPILDI? 

Şu an için yeni tip coronavirüsü için aşı geliştirilemedi. Çin hükümeti, virüsün merkezi olan Wuhan şehrini deyim yerindeyse mühürledi. Çin Devlet televizyonu, bu hareketin salgının yayılmasını durdurmak ve yaşamları korumak anlamına geldiğini belirtti.

Virüsten etkilenen bir düzineden fazla Çin şehri de 56 milyon insanı etkileyen ulaşım kısıtlamaları getirdi. Dünyanın dört bir yanındaki havaalanları virüs tarama önlemleri aldı ve bazı ülkeler vatandaşlarını Wuhan'dan tahliye etmeye çalışıyor.

NEREDEN GELDİ BU VİRÜS? 

Çinli sağlık yetkilileri hala virüsün menşeini belirlemeye çalışıyor. Ancak uzmanlar Wuhan'da yasa dışı şekilde hayvan ticareti yapılan deniz ürünleri pazarının virüsün kaynağı olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü de salgının birincil kaynağının hayvansal olduğunu söylüyor. Çinli bilim insanlarına göre, bu yeni tip virüsün kaynağı Çin krait yılanı, kobralar...

KÜRESEL ACİL DURUM MU? 

Dünya Sağlık Örgütü, salgının şu an için küresel acil durum yaratmadığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ciddi salgın hastalıklar için kullanılan bildiriyi yayınlama kararının ertelenmesinin, salgının durumunun ciddi olmadığı olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Ghebreyesus yaptığı açıklamada, "Bu Çin için bir acil durum ancak küresel sağlık adına şu an için bir alarm gerektirmiyor."

2005 yılından bu yana 5 kez küresel acil durum ilan edildi. Bunlar; 2009 domuz giribi salgını, 2014 polio salgını, 2014 Ebola salgını, 2016 Zika salgını ve 2019'da yeniden hortlayan Ebola salgını...

VİRÜSTEN NASIL KORUNURUM? 

Dünya Sağlık Örgütü, insanların şu an için belirli bir tedavisi veya aşısı olmayan virüse maruz kalmaktan ve bulaşmasını azaltmak için basit önlemler almasını öneriyor.

Birleşmiş Milletler virüsten korunmak için insanlara şu önerilerde bulunuyor. -Ellerinizi sık sık alkol bazlı bezle silin veya ılık su ve sabunla yıkayın.

-Hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatın. -Ateşi olan veya öksüren bir kişiyle yakın temastan kaçının.

-Ateşiniz, öksürüğünüz varsa ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız hemen bir sağlık merkezine görünün ve seyahat ettiyseniz bu bilgileri de paylaşın. -Çiğ ve az pişmiş hayvansal besinlerden kaçının.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1