banner2
banner34

COVID-19 aşısı sonrası bunu yapmayı unutmayın

COVID-19 aşısı sonrası bunu yapmayı unutmayın
banner45

Amerika Birleşik Devletlerinin önde gelen kurumlarından Iowa Üniversitesi, dikkat çeken çalışmaya imza attı. Üniversitede görev yapan bilim insanlarının Brain, Behavior and Immunity dergisinde yayımladıkları yeni bir makale, aşı sonrası bağışıklığın nasıl iyileştirileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma ekibi, Pfizer-Biontech COVID-19 veya grip aşısı olan 70 kişinin, aşıdan sonra belli süreyle egzersiz yapmaları halinde oluşturdukları bağışıklık seviyesini inceledi. 

ANTİKOR SEVİYELERİNİ ÖLÇTÜLER

Çalışma için ekip, 18 ila 87 yaş aralığındaki, ara sıra egzersiz yaptıklarını belirten sağlıklı kişileri grip aşısı olmaya davet etti. Bunun yanı sıra, bölgedeki koronavirüs aşı merkezleriyle irtibata geçerek, ilk doz aşılarını olacak 28 kişiye de ulaştılar.

Araştırmacılar, aşı yapılmadan önce gönüllülerden kan alarak antikor seviyesini ölçtü. Gelişigüzel şekilde aşı yapılan kişilerin bazılarından oturmaları, diğerlerinden ise 90 dakika hafif-orta şiddette egzersiz yapmaları istendi. 

Araştırmacılar, 90 dakikalık egzersizin bağışıklık hücrelerinin oluşumunu tetikleyen "interferon alfa" adlı maddenin kanda üretimini önemli miktarda artırdığını düşünüyor. 

banner37
Aşı uygulandıktan hemen sonra 90 dakika egzersiz bisikleti süren veya hızlıca yürüyen kişiler, egzersiz boyunca nabızlarını 120 ila 140 arasında tutmaya çalıştı.

Ayrıca ekip, grip aşısı olan gönüllülerden de 45 dakikalık egzersiz yapmalarını istedi. Aşı uygulamasından 2 ila 4 hafta sonra gönüllülerden kan örneği alarak antikor seviyelerini ölçtüler. 

45 DAKİKALIK EGZERSİZİN ETKİSİ OLMADI

Beklendiği üzere aşı olan herkes de antikor seviyesi yükseldi ancak COVID-19 aşısının ardından 90 dakika egzersiz yapan kişilerde antikor seviyeleri kayda değer şekilde daha yüksek çıktı. Öte yandan, 45 dakika egzersiz yapan kişilerdeki antikor seviyeleri ile egzersiz yapmayanlardaki antikor seviyesi arasında bir fark görülmedi. 

Bilim insanları, süre fark etmeksizin egzersiz yapmanın, aşının yan etkileri üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkiye sahip olmadığını söyledi. 

Aynı deneyi grip aşısı yapılmış 80 fare üzerinde tekrarlayan araştırmacılar, hayvanların kanlarındaki interferon alfa seviyelerinin egzersizle arttığını gördü. Araştırmacılar, egzersizin kanda interferon alfa seviyesini yükselterek bağışıklığı güçlendirdiğini söylüyor. 

Bununla birlikte, araştırma ekibi bu çalışmanın süre ve insan sayısı açısından sınırlı olduğunu vurguluyor. Ancak yine de çalışmanın güvenilir olduğunun altını çizen ekip, egzersizin COVID-19 aşılarında uzun vadeli etkisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1