banner2
banner34

Covid-19 hakkındaki haberlerin güvenilir kaynaklardan gelenleri takip

Covid-19 hakkındaki haberlerin güvenilir kaynaklardan gelenleri takip
banner45

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Gökkaya, Covid-19 salgını hakkındaki bilginin yayılma hızının tarihte yaşanan diğer salgınlardan farklı olarak ilerlediğini belirterek, günümüz kitle iletişim araçları sayesinde ülkelerin vaka, ölüm ve karantina süreçleri hakkındaki haberlerin hızlı ve yoğun olarak aktarıldığını dile getirdi.    

Klinik Psikolog Doç. Dr. Gökkaya, COVID-19 salgını hakkında yayılan haberler nedeniyle yaşanan paniğin insanlarda anormal davranışların görülmesine sebebiyet verdiğini de ifade ederek, “İnsanların biyolojik ve sosyolojik boyutları yanı sıra ruhsal ve davranışsal boyutları da etkilenmiştir” şeklinde konuştu.

Pandeminin sebep olduğu örseleyici olayların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Gökkaya, “İnsanlarda aşırı fobik tepkiler, depresyon, panik, paranoyak ruh hâlleri, bencillik, saldırganlık, ötekileştirme ve damgalama gibi anormal davranışların ortaya çıkmasına neden olmuştur” dedi.

Doç. Dr. Gökkaya, COVİD 19 ile ilgili televizyonlarda, sosyal medyada, radyoda birçok olumsuz, abartılı ve/ya yanlış haber yayınlandığının altını çizerek, bireylerin bu tür haberlere yönelik aralarına mesafe koymalarının önemli olduğunu aktardı.

Pandemi ile ilgili haberleri sürekli takip etmek korku ve kaygının artmasına neden oluyor

Covid-19 pandemisiyle ilgili olarak sürekli haberleri takip etmenin korku ve kaygının artmasına sebep olduğunu da belirten Gökkaya, “Sadece yetkili kişilerin pandemi ile ilgili sağladığı bilgilere güvenip, takip etmeliyiz” ifadesini kullandı.

banner37
Klinik Psikolog Gökkaya, güvenilir kaynaklardan gelmeyen haberlere itimat edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, güvenilirliği tartışmalı bu yöndeki haberlerin sosyal medyada paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi. Yetkili makamlarca onaylanmayan haberlerin paylaşılmaması sayesinde bilgi kirliliğinin önüne geçilebileceğini işaret eden Gökkaya, “Bu yolla birey sosyal çevresini de korumayı başaracaktır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2021, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1