banner2
banner34

Covıd-19 süreci çocuk hak ihlallerinde artışa neden oldu

Covıd-19 süreci çocuk hak ihlallerinde artışa neden oldu
banner45

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bengü Berkmen çocuk hak ihlallerinin var olmaya devam eden önemli problemlerden biri olduğunu ifade ederek, bu süreci içeren araştırma raporlarının rakamlarının ürkütücü boyutta olduğunu kaydetti.

UNICEF’in 2019 yılı için ulaşılan hedeflerine yönelik yayımladığı rapora dikkat çeken Berkmen, “Söz konusu raporda çocuk haklarının ne derece ihlal edildiğini rakamlarla görebiliyoruz, onlar için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Berkmen, UNICEF raporuna göre bir yıl içerisinde düzenli beslenme olanağı olmayan 5 yaş altındaki 307 milyon çocuğa beslenme imkânı, 18 milyon çocuğa içme suyu ulaştırma, okula gidemeyen 17 milyon çocuğa okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde eğitim olanağı ile 15 buçuk milyon çocuğa da temel sağlık hizmeti sağlandığı bilgisini verdi.

banner37
“Destek çocuk nüfusunun belli bir kısmına ulaşıyor”

Bu desteğin çocuk nüfusunun belli bir kısmına ulaşabildiğinin ve bu tabloya bir de COVID-19 pandemi sürecindeki olumsuz koşulların da eklendiğinin altını çizen Berkmen, temel ihtiyaçlarının karşılanmasını bekleyen milyonlarca sayıda çocuk olduğu hatırlatmasında da bulundu.

Temel ihtiyaçların karşılanmamasının yanı sıra çocuklara yapılan kötü muamele oranlarının da ciddiyetini koruduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Berkmen, Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı rapora da dikkat çekerek, son bir yıl içerisinde dünya genelindeki her 10 çocuktan birinin fiziksel istismara, her 5 kadından ve her 13 erkekten birinin 0-17 yaş arasında cinsel istismara uğradığının tespit edildiğini kaydetti.

Tüm dünyada çocuk hakları konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu vurgulayan Berkmen, tüm çocukların haklarına sahip, istismar ve ihmal edilmedikleri bir dünyada yaşayabilmeleri için çalışmaların arttırılması gerektiğini vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1