banner2
banner34

Covid-19'un kökeni için DSÖ'den yeni adım

Covid-19'un kökeni için DSÖ'den yeni adım
banner45

Yaklaşık iki senedir tüm dünyayı saran Covid-19 virüsünün kaynağı henüz bulunamadı. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen virüsün kökenini saptamak için Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin en başından beri araştırmalarını sürdürse de net bir sonuca ulaşamadı. Covid-19'un kaynağı için son olarak yeni bir adım daha atıldı. DSÖ, Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen çevrim içi toplantısında, Covid-19 salgınına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Covid-19'un nereden türediğinin bulunması için uzmanlardan oluşan bir ekip görevlendirilmesi çağrılarına DSÖ'nün kulak verdiğini kaydeden Ghebreyesus, bu kapsamda "700'ün üzerinde başvuru yapan uzmandan 26'sını seçerek" Covid-19 Patojenlerinin Kökenini Araştırmak İçin Bilimsel Danışma Grubu'nu (SAGO) kurduklarını belirtti.

Ghebreyesus, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Uzmanlarımız kendi alanlarında edindiği tecrübe ve uzmanlıklarına bakılarak belirlenmiştir. SAGO, Covid-19 dahil olmak üzere salgın potansiyeline sahip yeni ortaya çıkan patojenlerin kökenlerine yönelik çalışmaları tanımlamak ve yönlendirmek için küresel bir çerçeve geliştirmek üzere DSÖ'ye tavsiyede bulunacaktır."

COVİD-19'UN KÖKENİNİ BULMAK İÇİN 'SON ŞANS'

banner37
SAGO'nun uzman listesinin onay aşamasında olduğunu anlatan Ghebreyesus, 2 haftalık değerlendirme süresinin ardından üyelerin açıklanacağını söyledi.

DSÖ Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan ise dünyayı durduran bu virüsün kaynağını bütün insanlığın merak ettiğini vurgulayarak, "Bütün ülkelere, gazetecilere ve diğer herkese, bu konunun tartışılması için fırsat tanımaya çağırıyorum." ifadesini kullandı. Ryan, SAGO'nun Covid-19'un kökeninin bulunabilmesi için "son şans" olabileceğine vurgu yaptı.

YARASA İHTİMALİ HALA YÜKSEK

Yeni tip koronavirüsün hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığı henüz açıklanamazken, yarasa kaynaklı virüsün bir ara tür (pangolinler) aracılığı ile insanlara bulaşmış olabileceği düşünülüyor.

Çin'in Yünnan bölgesindeki bilim adamları 2019 ve 2020 yıllarında, 2013’te yaşayan bir Shamel at nalı yarasası (Rhinolophus shamel) örneğinde yüzde 96,2 oranında Kovid-19’a benzer patojen bulduklarını açıklamıştı.

Çin’in güneyine 2020 Şubat ayında kaçırılmaya çalışılan iki Malayan Sunda pangolininde (Manis javanica) de SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili iki patojen bulunmuştu.

Son olarak Kamboçya’da araştırmacılar, 2021 Ocak ayında, 2010'da yaşayan iki Shamel at nalı yarasasının Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 ile yüzde 92,6 benzerlikte patojen taşıdığını ortaya koymuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1