banner2
banner34

Covid olanlar neden negatif çıkıyor?

Covid olanlar neden negatif çıkıyor?
banner45
banner46

İngiltere’de bir grup bilim insanı Covid-19 olmasına rağmen testlerde negatif çıkanların gizemi çözdü. Bazı kişilerde Covid-19’a karşı "bağışıklık hafızası" olabileceğini keşfetti. Yeni keşif çok daha uzun süreli bağışıklık sağlayacak yeni nesil aşıların önünü açabilir.

‘T-HÜCRELERİ’ VİRÜSÜ TEMİZLEDİ

London College Üniversitesi’nden bilim insanları, Covid-19’a maruz kalmasına rağmen test sonuçları negatif çıkan kişileri araştırdı. Bazı kişilerde virüsün vücuda girdiği ancak erken aşamada T hücreleri tarafından temizlendiği ortaya çıktı.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmada salgının ilk dalgasında sağlık çalışanlarındaki enfeksiyon belirtileri ve bağışıklık tepkileri incelendi. Yüksek oranda virüse maruz kalan riskine rağmen 58 kişinin testleri hiçbir zaman pozitif çıkmadı. Ancak alınan kan örneklerinde virüse tepki veren T hücrelerinin arttığı görüldü. Viral enfeksiyonu gösteren başka bir kan değerinde de artış tespit edildi. Bu kişilerin daha önceki enfeksiyonlardan kalan hafıza T hücrelerine sahip olduğu ortaya çıktı. Enfeksiyonun erken aşamada temizlenmesi için söz konusu hücrelerin tepki verdiği kanıtlandı.

banner37
VİRÜSÜ ERKEN AŞAMADA DURDURUYOR

Bazı insanlarda daha önce geçirilen grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonunun çapraz bağışıklık oluşturduğunu belirten araştırmacılar, korumanın T hücerleri aracılığıyla uzun süre devam ettiğini ortaya çıkardı. Covid-19'u erken aşamada durduran bu hücreler “abortif enfeksiyon” adı verilen durumu gerçekleştiriyor. Covid-19’a yol açan koronavirüs Abortif enfeksiyon yaşandığında çoğalamıyor ve ardından yok oluyor.

YENİ AŞILARA KATKI SAĞLAYACAK

Çalışmayla elde edilen sonuç, salgınla mücadele açısından önem arz ediyor. Covid-19’a karşı geliştirilen tüm mevcut aşılar virüsün hücreler girmesine yardımcı olan proteine karşı antikor üretmeye odaklanıyor ancak bağışıklık zamanla azalıyor. Bağışıklık süresi çok daha uzun olan T hücresi tepkisinde ise hücrenin saldırdığı mekanizma virüs mutasyona uğrasa bile tüm varyantlarda yüksek oranda korunan bir mekanizma özelliği taşıyor. Bilim insanları söz konusu mekanizmayı hedef alan bir aşının muhtemel yeni varyantlara karşı koruma sağlayacağını belirtiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1