banner2
banner34

En tehlikeli varyant geliyor

En tehlikeli varyant geliyor
banner45

KORONAVİRÜS BİTTİ DERKEN...

Dünya koronavirüs salgınının pençesinden yeni kurtulmuşken özellikle kuş gribi gibi pandemilerde öne çıkan İngiltere'den şoke eden bir haber geldi. Doğada ve kümeslerde ölen kuşlardaki sayının rekor düzeye ulaştığını belirten bilim adamlarına göre koronavirüsten daha tehlikeli bir pandemi kapımızı çalabilir.  Dailmail'in haberine göre Ülkeden gelen görüntüler ise bu ihtimali bir hayli güçlendiriyor. 

YENİ SALGIN AN MESELESİ

Uzmanlar peklenen kuş gribi pandemisinin ülkedeki tavuk ve ördek havuzlarından yayılabileceğine dikkat çekti. Gökyüzünden ölü martıların yağdığını ve kuş gribi vakalarının geçen yıla kıyasla iki kat arttıığını söyleyen araştırmacılar H5N1 virüsünün insanlarda Covid-19'dan daha ölümcül bir salgına yol açmasının an meselesi olduğunu söyledi.

VİRÜS KENDİNİ YENİLİYOR

Kış mevsiminin yaklaşması ve mevsimsel grip ile kuş gribi vakalarının doğada aynı anda görülmesinin canlı hücrelerinin genetik materyalinin değişmesiyle sonuçlanacağını ifade eden araştırmacılar uyarıda bulundu.

İSPANYOL GRİBİNDE 50 MİLYON KİŞİ ÖLDÜ

Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda şu anda dolaşımda olan H5N1 ile akraba olan bir virüsün neden olduğu İspanyol gribi salgını nedeniyle yaklaşık 50 milyon kişi öldü. Yani o sırada hayatta olan her 35 kişiden biri hayatını kaybetti. 

VAKA SAYISI 2 KAT ARTTI

Şimdiye kadar kuş gribinin yeni bir türü olan H5N1 virüsü ise  Eylül 2021'den bu yana dünya çapında 22 milyondan fazla kuş ve kümes hayvanında tespit edildi. Vaka sayısı bir önceki yılın rekorunu ikiye katladı. 

EN ÖLÜMCÜL VARYANT

Virüs sadece hızla yayılmakla kalmıyor, aynı zamanda benzeri görülmemiş bir seviyede öldürüyor ve bazı uzmanların bunun şimdiye kadarki en ölümcül varyant olduğunu söylemesine neden oluyor.

İngiltere’de aylardır İskoçya ve doğu kıyılarındaki adalarda ölü kuşlar kumsallara saçılırken, Brighton'da gökyüzünden ölü martılar yağıyor.

İngiltere’deki Cornwall Wildlife Trust geçen hafta bir uyarı yayınlayarak halkı hasta veya ölü deniz kuşlarından uzak durmaya ve 'hiçbir koşulda hayvanlara dokunmamaya' çağırdı. 

East Anglia Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Profesör Paul Hunter, bunun kuş gribinin başka bir insan salgınına neden olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı sorusu olduğunu söyledi.

banner37
RİSK YÜKSEK

DailyMail’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hunter, “Bu şu an ya da torunlarımızın zamanında gerçekleşebilir. Bunlar çok rastgele olaylardır ve ne zaman olacağını asla gerçekten tahmin edemezsiniz, ancak etrafta ne kadar vaka  olursa, risk de o kadar yüksek olur" diye konuştu.

Hunter ayrıca bu sırada mevsimsel griplerin de artabileceğine dikkat çekti. Profesör Hunter, "Aynı anda aynı hücreyi enfekte eden ilgisiz iki grip virüsü alırsanız, genetik materyali değiştirmeye başlarlar" dedi.

Prof. Hunter şöyle konuştu: "Risk küçük olsa da, 2003'ten beri sadece 860 kişiye H5N1 bulaştı. Bu durum mevcut varyantın insanlarda yayılması için ihtiyaç duyduğu mutasyonları elde etmesine izin verebilir. Söz konusu durum geçmişte, pandemilere neden olabilecek genetik kaymaya yol açtı." 

Öte yandan Nottingham Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıkların epidemiyolojisi bölümünden emekli olan Prof. Dr. Keith Neal, bu kışın en büyük viral tehdidin mevsimsel grip olduğunu söyledi. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ ZAYIFLADI, RİSK DAHA FAZLA

Prof. Keith Neal, bu kış en büyük viral tehdidin normal grip olduğuna inandığını belirtti. Neal, “Son iki buçuk yıldır karantinalar ve sınırlı sosyal etkileşimler nedeniyle bağışıklık sistemlerimiz ciddi bir şekilde zayıfladı. Bu, normalde zararsız olan virüslerin intikam almak için geri gelmesi anlamına geliyor. Çocuk felci gibi bir zamanlar ortadan kaldırılan hastalıkların bazı bölgelerde yeniden salgınlara neden olduğunu görüyoruz" dedi. 

Mevsimsel grip salgının kesinlikle geleceğine işaret eden Prof. Keith Neal, "Kuş gribi de insanlara sıçrayabilir. Ancak mevsimsel grip ve kuş gribi ne kadar çok dolaşırsa, ikisinin etkileşime girme ve büyük bir genetik değişime neden olma riski o kadar büyük olur" dedi.

Prof. Neal şöyle konuştu: "Olasılık sırasına göre normal gribin bir sonraki pandemimiz olacağını düşünüyorum, ancak daha büyük endişe kuş gribi çünkü bu yayılırsa hiçbir doğal korumamız yok.” 

Bu yıl şimdiye kadar Birleşik Krallık'ta 2021'deki 26 salgına kıyasla 125 salgın yaşandı.

Milyonlarca tavuk itlaf edildi ve geçen Kasım ayında kümes hayvancılığı endüstrisi kilitlendi ve bu da serbest dolaşan yumurtaların mevcudiyetini büyük ölçüde etkiledi.

Bu ayın başlarında hükümet kısıtlamaları kaldırdı ve kuş gribi tehdidi 'düşük'e indirdi.

Ancak, son zamanlarda Cornwall ve Scilly Adaları'nda olmak üzere, kumsallarda ölü kuşların yıkandığına dair artan raporlar var.

Reading Üniversitesi'nden bir mikrobiyolog olan Dr Simon Clarke, mevcut H5N1 türünün kişiden kişiye yayılmak için çok zayıf bir şekilde optimize edildiğini ve bu nedenle neredeyse yirmi yılda 1000'den az insan vakası olduğunu söyledi.

BAŞKA HAYVANDAN GELMESİ DAHA MUHTEMEL

Virüsün insanları kolaylıkla enfekte etme yeteneğini kazanmadan önce genetik olarak insanlara daha çok benzeyen diğer hayvanlara yayılması gerektiğine inanan Clarke, “İnsanlar arasında sıçraması ve yayılması pek olası değil, domuz gibi başka bir hayvandan gelmesi daha muhtemel” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1