banner2
banner34

Gözlükte renk konusuna dikkat!

Prof. Dr. İnan, "Genellikle estetik yönü öne çıkarılan güneş gözlüklerini aslında göz sağlığı açısından yanımızda bulundurmalıyız" dedi.

Gözlükte renk konusuna dikkat!
banner45

Prof. Dr. İnan, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarındaki ultraviyole A (UVA) ve B (UVB) dalgalarının zararlı etkilerine maruz kalındığını söyledi.
 
Özellikle UVB'nin daha zararlı olduğuna dikkati çeken İnan, "Vücudumuzda bu ışınların direkt etkisine maruz kalan cilt ve gözlerdir. Göz kapaklarından başlayarak, beyaz tabakaları konjonktiva, sklera, doğal merceği olan kristal lensi ve nihayet gözümüzün en değerli kısmı olan retina ve retinanın sarı nokta bölgeleri, UVA ve UVB dalgalarından olumsuz etkilenir" diye konuştu.
 
Güneş ışınlarının neden olabildiği rahatsızlıklar
 
Güneş ışınlarının içerdiği zararlı dalga boylarının, yaşlandıkça daha sık görülen katarakt, sarı nokta hastalığı gibi önemli sorunlara yol açtığı görüşünün ortaya atıldığını anlatan İnan, şöyle devam etti: 

GÖZ İÇİ KANSER RİSKİ OLUŞTURABİLİR

"Ayrıca gözün beyaz kısmında oluşan ve saydam olan kornea tabakasına doğru ilerleyen ve halk arasında 'kuş kanadı' denen damarlı doku oluşumuna güneş ışınlarının direkt etkisi vardır. Zira bol güneşli bölgelerimizde bu tabloya daha çok rastlamaktayız. Yine göz kapaklarının cilt kanserleri, hatta çok nadir görülen göz içi kanserleri üzerinde de güneşe sık maruziyetin risk oluşturması olasıdır. 

banner37
 
İnan, gündüzlerin uzun olduğu çok sıcak ve bol güneşli yaz aylarında gözün şiddetli güneş ışınlarından rahatsız olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Yoğun ışığın gözümüzde neden olduğu kamaşmadan sakınarak, gözümüzün daha rahat etmesi için güneş gözlüklerine sarılırız. Ancak bilmeliyiz ki güneş gözlükleri sadece güneş ışığının yol açtığı kamaşmadan korumaz, aynı zamanda UVA ve UVB dalgalarının zararlı etkilerinden de korur. Genellikle estetik yönü öne çıkarılan, kişide imaj oluşturan nesneler olarak görülen güneş gözlüklerini aslında göz sağlığı açısından mutlaka yanımızda bulundurmalıyız."
 
"Güneş gözlüğü alırken camlarının yüzde yüz UVA ve UVB'yi bloke ettiğinden emin olmalıyız" diyen İnan, camın UV blokajının ölçtürülmesi veya gözlüğün sapı veya etiketinde yüzde 99-100 UV blokajının olduğunu gösteren yazı olup olmadığına bakılması gerektiğini vurguladı.

RENK KONUSUNA DİKKAT!
 

Camın 400 nanometreye kadar UV emilimine sahip olduğunu yazmasının yeterli olacağına değinen İnan, "Eğer yüzde 100 UV koruma sağlıyorsa, istenen renk ve koyulukta camlara sahip güneş gözlüğü tercih edilebilir. Ancak renk konusunda dikkat edilmesi gereken nokta çevremizdeki renklerin ayrımını zorlaştırmayacak camların tercih edilmesi gerektiğidir." ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2016, 13:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1