banner2
banner34

Gün içinde kullandığımız maskeler 2 saatten sonra bakteri yuvasına dönüyor

Gün içinde kullandığımız maskeler 2 saatten sonra bakteri yuvasına dönüyor
banner45

Dünyada koronavirüsle mücadele sürerken, bizi bu salgına karşı aşıdan sonra en temel koruyan üç yöntem var; Maske, mesafe, ve temizlik. Peki.. Gün içinde kullandığımız maskeleri ne kadar sıklıkta değiştiriyoruz? Ya da gün boyu kullandığımız maskeler ne tür riskler barındırıyor?

"MASKELERİN ÖMRÜ EN FAZLA 2 SAAT"

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Tayar, bu soruların cevapları için insanların 2 saatten fazla kullandığı maskelerle laboratuvara girdi.

banner37
Maskeleri 1 hafta boyunca bile kullanan insanların olduğuna dikkat çeke Tayar, “Elimizdeki ve cebimizdeki maskelere hiçbir şey olmayacakmış gibi davranıyoruz. Oysa maskelerin özelliklerine tekrar bakmamız ve ömrünün en fazla 2 saat olduğunu unutmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Maskelerin tıbbi atık olduğunu unutmamamız gerektiğini vurgulayan Tayar, “Maskeleri kuralına göre takıyoruz. Maskeyi taktıktan sonra önüne çok fazla elle temas etmiyoruz ve 2 saat sonrada maskeleri mutlaka değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“AŞIDAN SONRA PANDEMİ YOKMUŞ GİBİ DAVRANDIK”

Koronavirüs ile 2019 Mart ayında tanıştığımızı belirten Tayar, "Covid 19 hepimizin sağlık ve hijyen anlayışını kökten değiştirdi. İlk vakalar çıktığı zaman hatırlarsanız aşını tepkiler gösterdik. İnsanlarla temas etmemeye çalıştık. Hastalık korkusuyla evlerimize kapandık. Alışkanlığımız komple değişti. Alışverişten eve getirdiğimiz meyveleri bile deterjanla yıkayan arkadaşlarımız oldu. Eve gelen ambalaj paketlerini balkonda 2 gün bekleten insanlar oldu. İlk gösterilen tepkiden sonra bir takım kuralları tekrar hatırladık. Maske mesafe ve hijyen hepimiz için önemliydi. Bu kavramlar hayatımıza girmeye başladı. Hastalığın ilk zamanları verdiğimiz tepki ve reaksiyonlar zamanla biraz daha yumuşamaya başladı. Ondan sonra bana bir şey olmaz diyerek tedbirleri gevşetmeye başladık. Aşı sürecinden sonra böyle bir pandemi süreci yokmuş gibi davrandık.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1