banner2
banner34

Güney Afrika'da ortaya çıktı! En tehlikeli varyant hızla yayılıyor

Güney Afrika'da ortaya çıktı! En tehlikeli varyant hızla yayılıyor
banner45

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, yeni tip koronavirüsün çok sayıda mutasyona uğramış yeni bir varyantının tespit edildiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘Nu’ olarak adlandırılan, bilimsel adı B.1.1.529 olan ‘süper varyant’, 32 mutasyona sahip olması nedeniyle son derece tehlikeli. ‘Süper varyant’, Güney Afrika’da hemen hemen her ilde tespit edildi ve şimdiden Hong Kong dahil üç ülkede bulunuyor. Aşıların yüzde 40’ını etkisiz hale getirmesi sebebiyle dünya alarma geçti. İsrail, İtalya, Yunanistan ile İngiltere, Güney Afrika ve Afrika’daki 5 ülkeyi kırmızı listeye aldı ve uçuşları yasakladı.

AŞILILAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Varyantın baskın Delta varyantına göre 2 kat daha güçlü ve bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca aşılanmış insanları daha kolay enfekte edebileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre yeni varyant, aşıları en az yüzde 40 'daha az etkili' hale getirecek.

İNGİLTERE, YUNANİSTAN, İTALYA KAPILARI KAPADI

İsrail, bölgeyi listeye alan ilk ülke oldu. Ardından İngiltere sonra İtalya ile Yunanistan, Güney Afrika ve Afrika’daki 5 ülkeyi kırmızı listeye aldı ve uçuşları yasakladı. İngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakan Sajid Javid, İngiltere'de şu ana kadar herhangi bir vaka tespit edilmediğini ancak son 10 gün içinde Güney Afrika'dan dönen herkesle temasa geçilerek test yaptırmalarını isteyeceklerini söyledi. Javid, “Bilim adamlarımız bu değişken hakkında derinden endişe duyuyorlar. Endişeliyim, elbette, bu kararı almamızın nedenlerinden biri de bu” dedi.

banner37
GÖRÜĞÜMÜZ EN KÖTÜ VARYANT

Güney Afrikalı bilim adamları da yeni varyanttan endişe duyuyorlar. Birleşik İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) uzmanı şunları söyledi: “Bu, şimdiye kadar gördüğümüz en kötü varyanttır” dedi.

VARYANT BAĞIŞIKLIKTAN KAÇIYOR

Bilimsel Danışma Grubu üyesi Profesör Neil Ferguson şunları söyledi: "B.1.1.529 varyantının bağışıklıktan kaçma potansiyeline sahip olabileceği endişesi var. Ayrıca bu varyantın Güney Afrika'daki vaka sayılarında hızlı bir artışa neden olduğu görülüyor” dedi.

DSÖ AFRİKALI YETKİLİLERLE BULUŞACAK

Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) uzmanlar, ülkedeki gelişen durumu değerlendirmek için bugün Güney Afrikalı yetkililerle buluşuyor. Güney Afrika hükümeti, varyantın resmi olarak üç ilde tespit edildiğini açıkladı ancak 9 ilede de olduğu konusunda uyardı.
Profesör Francois Balloux, varyantın Güney Afrika'da 'çok hızlı' baskın hale gelebileceğini söyledi. Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal eyaletindeki Kovid gözetim direktörü Profesör Tulio de Oliveira, varyantın Güney Afrika'da hızla yayıldığını söyleyerek “İki haftadan kısa bir süre içinde, Güney Afrika'daki yıkıcı bir Delta dalgasının ardından tüm enfeksiyonlara hükmediyor. Gauteng'deki vakaların yüzde 90'ının (günde en az 1.000) bu varyant olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1