banner2
banner34

Korona'ya karşı 'süper kan'

Korona'ya karşı 'süper kan'
banner45

ABD’de 56 yaşındaki bir adamın bilinen tüm kovid-19 varyantlarına karşı bağışıklığı olduğu belirlendi. Uzmanlar tarafından 'süper kan' olarak tanımlanan bu kana çok az kişi sahip.

3 yıldır Koronavirüs ile mücadele eden dünya ABD'den gelen haberi konuşuyor. ABD'de 56 yaşındaki bir adamın bilinen tüm Kovid-19 varyantlarına karşı bağışıklığı olduğu belirlendi. Uzmanlar tarafından 'süper kan' olarak tanımlanan bu durum dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaparken uzmanlar kaç kişinin bu şanslı azınlığın üyesi olduğunu açıkladı. 2019'un son aylarında hayatımıza giren Koronavirüs (Kovid-19) dünya genelinde milyonlarca hayata mal oldu.

TÜM VARYANTLARI YENDİ 

Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken Dünya salgının başından beri 'Neden bazı kişiler Covid'e yakalanmıyor' sorusuna yanıt arıyor. ABD’de ABD'li bilim insanları Georgia eyaletinde yaşayan 56 yaşındaki John Hollis'in bilinen tüm koronavirüs varyantlarına karşı bağışıklığı olduğunu keşfetti. Hollis'in üzerinde araştırmalar yapan ekip, kanı 10 bin kat seyreltildiğinde dahi koronavirüsü yüzde 90 oranında yendiğini gözlemledi.

banner37

KAŞ KİŞİ SÜPER KANA SAHİP? 

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, uzmanlar tarafından 'süper kan' olarak tanımlanan bu durum Hollis'i Kovid-19'a karşı dünyadaki en güçlü insan konumuna getirdi. ABD'li adamın virüsün giderek artan güçlü varyantlarına karşı bağışıklığı da var ve bilim insanları onun 'süper gücünün' SARS'a kadar uzanabileceğini düşünüyor. 2020'nin ortalarında gönüllü olarak örnekler veren ABD'li adam dünyada bu kadar istisnai bir bağışıklığa sahip olduğu belirlenen dört kişiden biri.

KORONAYA YAKALANMAYANLARIN SIRRI NE?

Bilim insanları her 100 kişiden 1'inin virüse karşı neredeyse tamamen bağışık olmasının mümkün olduğunu belirtiyor.  Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre  bilim insanları belirli bir mutasyona sahip kişilerin aşı olduktan sonra daha büyük bir antikor tepkisi ürettiği sonucuna ulaştı.

Aynı araştırmaya göre, her 10 kişiden 3'ünde HLA-DQB1'06 olarak bilinen gen bulunmakta ve söz konusu gen Covid aşılarından sonra insanlara daha fazla antikor üretimine neden olmakta.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1