banner2
banner34

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaç etkisiz çıktı!

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaç etkisiz çıktı!
banner45

Dünyada Covid-19’a karşı kullanılan bazı ilaçların ne kadar etkili olduğu sık sık tartışılıyor. Etkinliği tartışılan ilaçlardan birisi de ‘Favipiravir’idi. Amerika, Meksika ve Brezilya’daki 38 çalışma bölgesinden Covid-19 geçiren 1231 hasta üzerinde yapılan klinik çalışmaya göre Favipiravir, Covid-19 tedavisinde yeterli bir etkinliğe sahip değil. Yine Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK)’den de benzer bir açıklama geldi. KLİMİK, Covid-19’un klinik tedavisinde antiviral Favipiravir etken maddeli ilacın Faz 3 PRESECO klinik deneylerinde etkili olmadığını ortaya koydu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Favipiravir’in etkisiz çıktığını duyurdu.

MAALESEF ETKİSİZ ÇIKTI, SIRADA PRİNCİPLES VAR

banner37
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Twitter hesabından Favipiravir adlı ilacın “etkisiz” olduğunu duyurdu. Yavuz, yaptığı açıklamada “Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, Favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Dolayısıyla önceki çalışmaların birbiriyle tutarsız sonuçlarını kullanarak bu ilaç etkili veya etkisiz demek mümkün değildi. Bu çalışmanın sonuçları çok daha değerli ve güvenilir. Elbette makale haline geldiğinde daha çok veriyi de görebileceğiz. Principles’in de etkinliğini ortaya koyan bir çalışmanın sonuçları kısa süre sonra açıklanacak” dedi.

ÖLÜM ORANLARININ YÜKSEK OLMA NEDENİ

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Favipiravir’in etkisiz olduğunu yazdı. Ergönül, “Yeni yayınladığımız meta-analize göre Favipiravir Covid-19'da etkili değil. Favipiravir ölümü ve mekanik ventilasyon kullanımını azaltmıyor. Favipiravir etkili olsa Türkiye'de ölenlerin sayısı daha az olurdu. Covid-19 saptanır saptanmaz evlere bedava bırakılmasına rağmen ölüm oranı yüksek. Dünyada bizden başka kullanan ülke yok” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1