banner2
banner34

Nu varyantında kabus senaryosu! aşılar etkisiz kalabilir

Nu varyantında kabus senaryosu! aşılar etkisiz kalabilir
banner45
banner46

Dünya bir kez daha alarm veriyor. Güney Afrika'da ortaya çıkan Nu varyantı dünyada hızla yayılıyor. Şimdiden Afrika’daki pek çok ülkede görülen yeni varyant, İsrail’de ve Hong Kong’ta da tespit edildi. 32 kez mutasyona uğraması ve olası yüksek bulaş oranı sebebiyle İngiltere, İsrail, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ile İtalya, Afrika ülkelerine uçuşları yasakladı ve söz konusu ülkeler kırmızı listeye aldı. Bugün ise DSÖ ile Afrikalı bilim insanları yeni varyant sebebiyle bir araya geliyor. ‘Süper varyant’ın 32 mutasyona sahip olması sebebiyle Delta’ya göre 2 kat daha güçlü ve bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor. TGRT Haber’e konuşan Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, bilimsel adı B.1.1.529 olan Nu varyantını değerlendirdi.

AŞILARIN GÜNCELLENMESİ GEREKEBİLİR

Virüsteki değişimin spike proteininde olması sebebiyle aşıdan kaçabileceğine dikkat çeken Başer, “Bu sebepten dolayı aşıların güncellenmesi gerekebilir. Bu en büyük korkumuz. Diğeri ise Delta varyantından daha bulaşıcı olma ihtimali. Çünkü Nu varyantı ortaya çıktığı Güney Afrika’da çok hızlı yayılım gösterdi ve diğer varyantları çok hızlı silmeye başladı” ifadelerini kullandı.

NEDEN AFRİKA’DA ÇIKTI?

Avrupa’nın Nu varyantı ile ilgili alarm durumunda olduğuna dikkat çeken Başer, “İlk olarak İsrail, Güney Afrika ile 6 Afrika ülkesine uçuş yasağı getirdi. Ardından Yunanistan, İngiltere, İtalya, Çek Cumhuriyeti de benzer kararlar aldı” dedi. Başer, “İngiltere Sağlık Bakanlığı, Delta varyantı ilk çıktığında bu varyant aşılardan kaçabilir, çok tehlikeli demişti. O zaman bazı ülkeler İngiltere’nin bu iddialarına mesafeli bakmış ve abartıldığını düşünmüştü. İkinci kez İngiltere Sağlık Bakanlığı bu açıklamayı yaptı. Bakanlık bu varyant için ürkütücü tabiri kullandı ve endişe duyduklarını açıkladı. Güney Afrika’da çıkmasının nedeni ise yüzde 30’a bile ulaşmayan aşılama oranları” dedi.

banner37
YÜZDE 50, KIRMIZI ÇİZGİ

“Aşısızlar varyant fabrikası” diyen Başer, aşı adaletinin sağlanmadığı sürece dünyanın bu salgından kurtulmasının zor olduğunu söyledi. Nu varyantının aşıdan kaçıp kaçmayacağına ilişkin çalışmaların 4-6 hafta içerisinde netleşeceğini belirten Başer, bu yüzden varyantın aşıdan kaçma oranının ne kadar olduğunun şimdilik netleşmediğini kaydetti. Delta varyantının yüzde 10’unun aşıdan kaçtığının altını çizen Başer, “Bu yüzden 3. aşıların da yaptırılması gerekiyor. Nu varyantı dalgasına tam aşılı girilmesi son derece önemli. Nu varyantı yüzde yüz kaçmayacaktır. Önemli olan 3 doz aşıda olunmasına rağmen yüzde 50’nin üstünde bir kaçış olmamasıdır” ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ ŞİMDİLİK BİLİNMİYOR

Başer, dünyada Nu varyantının belirtilerinin henüz bilinmediğini söyledi. Her varyantın yer yer farklı belirtiler gösterdiğine dikkat çeken Başer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Klasik Kovid ilk çıktığında hastalarının yüzde 90’ında ateş vardı, sonra bu oran yüzde 25’e kadar indi. Şu anki virüsün belirtileri ise gribal enfeksiyondan farkız. Nezle, burun akıntısı, kırgınlık, boğaz ağrısı gibi belirtiler. Bunun nedeni insanların aşılı olması. Ancak aşısızlarda hızlıca akciğer tutulumu, ateş, nörolojik bulgular ortaya çıkabiliyor. Kişilerin en ufak bulguda hemen kendilerini izole edip testlerini yaptırmaları çok önemli.”

GÖRDÜĞÜMÜZ EN KÖTÜ VARYANT

Güney Afrikalı bilim adamları da yeni varyanttan endişe duyuyorlar. Birleşik İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) uzmanı şunları söyledi: “Bu, şimdiye kadar gördüğümüz en kötü varyanttır.” Bilimsel Danışma Grubu üyesi Prof. Neil Ferguson şunları söyledi: "B.1.1.529 varyantının bağışıklıktan kaçma potansiyeline sahip olabileceği endişesi var. Ayrıca bu varyantın Güney Afrika'daki vaka sayılarında hızlı bir artışa neden olduğu görülüyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1