banner2
banner34

Omicron çocuklarda artmaya başladı

Omicron çocuklarda artmaya başladı
banner45
banner46

Covid-19’un etkisi tüm dünyayı sarmaya devam ediyor. Mutasyona uğrayarak farklı varyantlarıyla türeyen virüs, son olarak Omicron varyantıyla yeni bir dalga daha yaşattı. Delta’ya kıyasla daha hızlı yayılan varyant, özellikle çocuklarda da sıklıkla görünmeye başladı. Bilim adamları ise konuyla ilgili bazı çalışmalar yaptı.
Omicron hızla yayılmaya devam ederken, çocuklara bulaşma ve hastaneye yatış oranlarının arttığı da gözlerden kaçmıyor. Örneğin ABD’de Omicron varyantı geçiren çocukların, önceki dalgaya göre hastahanede yatış oranında da artış görüldü. Her ne kadar çocukların hastaneye yatış oranı artsa da, yine de bunun Delta’ya kıyasla az olduğunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

ÇOCUKLARDA SEMPTOM AZ GÖRÜNÜYOR

banner37

Lonrda’dan kadın ve çocuk sağlığı uzmanı Michael Absous’un araştırmasına ara göre, yakın zamanda hastaneye kaldırılan çocukların diğer varyantlara kıyasla semptom belirtileri daha az. Birleşik Krallık’taki araştırmalarda ise Omicron’da, Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan çocukların oranı artarken, bu çocukların solunum cihazı gibi tıbbi müdahelelere ihtiyacın daha az olduğu belirtildi. Aslında Omicron ile ilgili yapılan çalışmalar, varyantın her yaştan insan için daha düşük hastaneye yatış ve ölüm oranına sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle aşılı kişilerde neredeyse semptomların fark edilmeyecek kadar düşük olması da dikkatlerden kaçmıyor.

Bilim insanları, Omicron’nun çocuklarda orantısız hastaneye yatışıyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Örneği ABD’de yaşayan çocuklar, koronavirüs nedeniyle hastane yatışlarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturuyor. Bu, önceki mutasyona uğramış Covid-19 varyantlarından dört kat daha yüksek bir oran.

BAĞIŞIKLIK KORUMASI EKSİKLİĞİ VAR

Omicron, diğer vayantlara kıyasla yüksek oranda bulaşıcı hıza sahip. Aşılı kişilerde hafif olarak atlatılan virüs, aşısızlarda hastaneye yatış oranlarını artırabiliyor. Ancak çocukların da aşısız olması Omicron varyantının küçük yaş grubunda yükselmesine neden oluyor. 
Hemen hemen pek çok ülkede ise çocukların aşılanma oranı oldukça düşük. Şu anda bazı ülkelerde 5 yaşın altındaki çocukların aşılanmasına izin verilmedi. Ayrıca başka ülkeler de bu 12 yaş ve altı için de geçerli. Çocukların aşılanmasındaki bu engeller, normal olarak çocuklara virüsün daha çabuk blulamasına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü ise, koronavirüse karşı ülkelerin aşılama çalışmalarında başarısız olduklarını belirtti. Yüksek hedefler belirleyen Sağlık Örgütü, henüz ülkelerde bu hedeflerin yarısını bile geçemedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1