banner2
banner34

Omicron'dan sonra yeni tehlike IHU: 46 mutasyonlu, aşıya dirençli ve daha bulaşıcı

Omicron'dan sonra yeni tehlike IHU: 46 mutasyonlu, aşıya dirençli ve daha bulaşıcı
banner45
banner46

Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı Omicron varyantı nedeniyle endişe verici boyuta ulaşırken bir yeni varyant haberi daha geldi. Fransa’da 46 mutasyona sahip yeni bir Covid-19 varyantı tespit edildi. Yazılı olarak yayınlanmadan önce sağlık bilimleri alanındaki makaleleri yayınlayan ABD merkezli medRxiv sitesindeki 29 Aralık tarihli makaleye göre'B.1.640.2.' olarak anılan varyantın yayılma hızının yüksek ve aşıya daha dirençli olduğu sanılıyor.

COVID-19’UN YENİ VARYANTI: IHU

Sputnik'in haberine göre, Méditerranée Infection University Hospital Institute (IHU) kurumundaki bilim insanları varyantı ilk olarak 10 Aralık 2021’de Alpes-de-Haute bölgesindeki hastalar üzerinde fark etti. ‘Tipik olmayan bir kombinasyon’ halindeki varyanta Marsilya bölgesi yakınlarında 12 kişi de rastlandığı kayıtlara geçti. Varyantı ilk tespit eden departmanın başındaki kişi Philippe Colson varyanta 'IHU’ adının verildiğini bildirdi.

İLK VAKA KAMERUN’DAN GELDİ

banner37
‘Indeks vaka’ olarak da adlandırılan ilk vakaya aşıları tam olan ve 2021’in Kasım ayında Kamerun’dan dönen bir erkekte rastlandı. Koronavirüs testi dönüşünden 3 gün sonra pozitif çıkan hastanın orta şiddette solunum sıkıntısı yaşadığı belirtildi.

AŞIYA DİRENÇLİ VE DAHA BULAŞICI

Yapılan testler sonucunda varyanttaki 46 mutasyon arasında N501Y ve E484K mutasyonlarının bulunduğu görüldü. Daha önce Alfa varyantında tespit edilen N501Y mutasyonunun bulaşıcılığı arttırdığı, E484K mutasyonunun ise aşıya karşı daha dirençli olduğu biliniyor.

SADECE FRANSA’DA VAR

Şu anda Fransa sınırları dışında rastlanılmayan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) listesinde yer almayan 'IHU varyantıyla' ilgili bilim insanları yalnızca 12 vakaya bakılarak karar karar verilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan Fransa’da son 24 saatte Covid-19 yüzünden 181 kişi hayatını kaybederken 67 bin 461 vaka tespit edildi. Pandeminin başından beri ölenlerin sayısı ise 124 bin 212’ye yükseldi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1