banner2
banner34

Omicron’a karşı insan vücudunda gizli savunma hattı var

Omicron’a karşı insan  vücudunda gizli savunma hattı var
banner45

Covid-19’un omicron varyantı dünya genelinde etkili olmaya devam ederken araştırmacılardan dikkat çeken yeni bir açıklama geldi. Omicron varyantına karşı yoğun çalışmalara giren Avustralyalı araştırmacılar kritik bir detayı paylaştı. Antikorların baş edemediği durumlarda insan vücudunun yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantına karşı gizli, ikinci bir savunma hattına sahip olduğu belirtildi.

The Guardian’ın haberine göre, Melbourne Üniversitesi ile Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, ikinci savunma hattının kemik iliğinden kaynaklanan ve bağışıklık sisteminin önemli bir bileşeni olan bir tür beyaz kan hücresi ‘T hücreleri’ olduğunu gösterdi.

T HÜCRELERİ ETKİLİ

Koronavirüsün diğer varyantlarına göre daha fazla mutasyon içeren omicrona karşı ‘T hücrelerinin’ yetenekli ve etkili olduğu aktarıldı. Araştırma ekibi, aşılanmış veya enfekte hastalardan alınan koronavirüs proteinlerinin parçalarını inceledi. Omicron mutasyonunu içeren viral proteinlerin yarısının T hücreleri tarafından görülebildiği öğrenildi. Araştırmaya katılan Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (HKUST) araştırmacı olan Ahmet Abdulkadir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu, Omicron'un T hücresi savunmalarından kaçma şansını azaltıyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, T hücresinin tek başına enfeksiyon veya bulaşmayı önlemediği, ancak hastalığın ciddi boyutlara ulaşmasını engellediği belirtildi.

banner37
OLUMLU SİNYAL

Diğer yandan araştırmaya katılan Melbourne Üniversitesi'nden Prof. Matthew McKay, araştırmanın ‘olumlu haberler taşıdığı’ sinyalini verdi. McKay, “Omikron veya başka bir varyant antikordan kaçabilse bile, vücudu korumak ve ciddi semptomları önlemeye yardımcı olmak için güçlü bir T hücresi yanıtı beklenebilir” dedi.

Verilere dayanarak, aşılar ve güçlendiriciler tarafından T hücresinin bu tepkisini beklediklerini söyleyen McKay, hücrenin diğer varyantlar gibi omicrona karşı da korumaya yardımcı olacağını söyledi. Profesör ayrıca, bu gelişmelerin Omikron’a karşı küresel mücadelede olumlu haberler sağladığına inandıklarını kaydetti.

2 AY İÇİNDE BİTECEK AÇIKLAMASI

Omicron varyantının Delta varyantı kadar etkili olmadığı, hatta Omicron’un oluşturduğu bağışıklığın Delta’yı bitirdiği iddialarının ardından Danimarka’dan pandemi ile ilgili çarpıcı bir açıklama gelmişti. Danimarka Devlet Serum Enstitüsü'nün Baş Epidemiyologu Tyra Grove Krause, yaptıkları yeni bir araştırmanın, Omicron'dan hastaneye yatış riskinin Delta varyantında görülenin yarısı kadar olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Krause bu durumda, yaklaşık 2 ay içinde pandeminin sonunun gelebileceğini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1