banner2
banner34

Rusya’da yeni virüs tespit edildi

Rusya’da yeni virüs tespit edildi
banner45

NTV’nin ScienceAlert'den aktardığı habere göre, Rusya’nın Sochi Ulusal Parkı’ndaki nalburunlu yarasalarda Khosta-2 adı verilen yeni  virüs tespit edildi.

PLOS Pathogens dergisinde yer alan araştırmaya dayandırdığı habere göre, bu yarasa türünün Avrupa ve Kuzey Afrika’da da yaşamını sürdürdüğü açıklandı.

Rusya'daki araştırmacılar, 2020'de başka bir yarasa virüsü olan Khosta-1 ile birlikte Khosta-2'ye ilk rastladıklarında, her iki patojen de özellikle tehlikeli görünmüyordu.

FARKLI BİR SOYDAN GELİYOR

banner37
İkisi de SARS-CoV-2 ile yakından ilişkili değildi. Aslında, araştırmacıların insan bağışıklık sistemini antagonize etmek için gerekli olduğunu düşündükleri bazı genlerden yoksun olan farklı bir soydan geldiği belirlendi.

KHOSTA-2’DE ENDİŞE VERİCİ ÖZELLİKLER

Ancak uzmanlar daha yakından incelediklerinde, Khosta-2'de bazı endişe verici özellikler belirledi. SARS-CoV-2'ye benzer şekilde, yarasalar arasında keşfedilen ve Khosta-2 olarak bilinen yeni solunum yolu virüsü, aynı giriş yollarını kullanarak insan hücrelerini enfekte edebilen sivri proteinlerle kaplı.

AŞILARA KARŞI TAM DİRENÇLİ

Bu proteinlerdeki reseptör bağlama alanlarının da COVID-19 aşısı tarafından tetiklenen monoklonal antikorlara karşı tam direnç gösterdiği belirlendi. Başka bir deyişle, mevcut ilaçlarla bu yeni solunum virüsü etkisiz hale getirilemez.

Araştırmanın yazarları, "Kritik olarak, bulgularımız yeni ve daha geniş kapsamlı sarbekovirüs aşılarının geliştirilmesine devam edilmesinin acil ihtiyacının altını çiziyor" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1