banner2
banner34

Sebzelerimizi doğru şekilde yıkıyor muyuz?

Sebzelerimizi doğru şekilde yıkıyor muyuz?
banner45

banner37
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ, sebzelerin hijyenik koşullarda üretilmez ve hazırlanmaz ise insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, besin hijyeninin ve güvenliğinin sağlanmasında “çiftlikten çatala” süreç kontrolü yaklaşımının son derece önemli olduğunu açıkladı.

Sebze tüketiminin optimal beslenme için vitamin, mineral, posa içerikleri ve antioksidan özellikleri nedeniyle önemli besinlerden olduğunu ifade eden Dağ, “Sebzelerin özellikle toprağa yakın yetişen besinler olması nedeniyletüketilmeden önce titizlikle yıkanması önemlidir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Dağ, sebzelerin uygun olmayan sulama suyundan veya gübrelerinden kontamine olmaolasılıklarının yüksek olduğunu aktararak, bu durumun besin zehirlenmelerine ortam yaratacağını kaydetti.

10-15 dakika suda bekletin

Marul, aysberg ya da kıvırcık gibi yaprak katmanlarına sahip olan sebzelerin mutlaka tek tek yapraklarına ayrılarak yıkanması gerektiğini söyleyen Dağ, ıspanak, maydanoz, tere, roka gibi sebzelerin ise dallarına ayrılarak, akan su altında iyi bir şekilde yıkandıktan ve 10-15 dakika suda bekletildikten sonra, tekrar akan suda yıkanmaları gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Dağ, toplumda sebzelerin dezenfeksiyonu için sıklıkla sirke kullanıldığını da hatırlatarak, “Ancak, dezenfeksiyon amacıyla kullanılan sirkenin konsantrasyonu çok önemlidir. Doğrudan kullanılan sirke dezenfeksiyon için etkilidir.Ancak, 4-5 litre suya 2 yemek kaşığı sirke eklendiği takdirde bakterisid etkisi azalacak ve bakterilerin her türü için etkili olmayacaktır” dedi.

Ev koşullarında, söz konusu yıkama süreçlerine uygun hareket edilmesinin sirke vb. ilave bir dezenfektan kullanımına gerek kalmadan besin hijyenin sağlanması için yeterli olacağını kaydeden Dağ, “Sebzelerin temizliğininyeterli şekilde yapılmaması ise besin enfeksiyonlarına bağlı olarak, ishal, kusma, ateş sempotomlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2020, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1