banner2
banner34

Sinovac’ın Türkiye'deki Faz-3 sonuçları yayınlandı

Sinovac’ın Türkiye'deki Faz-3 sonuçları yayınlandı
banner45

Çin aşısı Sinovac’ın Faz-3 çalışmalarının sonuçları The Lancet dergisinde yayımlandı. Çin aşısı Sinovac’ın Türkiye’de yürütülen Faz-3 çalışmasının sonuçları açıklandı. The Lancet'ten yapılan açıklamaya göre Türkiye’deki çalışmalardan elde edilen verilere aşının iki dozu Kovid-19’a karşı yüzde 83,5 koruma sağladığını gösterdi. Aşının yeni varyantlara karşı uzun vadeli etkinliği için ise araştırma yapılması gerektiği vurgulandı.

Ön bulgulara göre CoronaVac'ın “güçlü bir antikor cevabına” neden olduğu belirtildi.

Türkiye’de çalışmaya 10 binden fazla kişi katıldı. Katılımcılarda aşıdan sonra ölüm veya ciddi bir yan etkinin bildirilmediği belirtildi. Ayrıca, oluşan yan etkilerin çoğunluğunun hafif olduğu ve enfeksiyondan sonraki 7 gün içerisinde ortaya çıktığı kaydedildi.

Yeni çıkan endişe verici varyantlara karşı aşının etkinliğiyle ilgili ise makalede uzun vadeli etkinliğinin ölçülebilmesi için aşının daha çeşitli katılımcı grubunda denenmesi gerektiği ifade edildi.

CORONAVAC AŞISI

CoronaVac aşısında inaktive (ölü) edilmiş virüs kullanılıyor. Aşı uygulanan kişinin bağışıklık sistemi virüsün zararsız hale dönüştürülen formuna saldırarak virüsle savaşmak için antikor üreterek bağışıklığa yol açıyor.

Türkiye dahil 22 ülkede acil kullanım onayı alan Sinovac Life Sciences tarafından geliştirilen ve 2-8 derecede saklanıp taşınabilen aşının Brezilya, Endonezya, Şili ve Türkiye 2020 ortasından bu yana Faz 3 çalışmalarıyla deneniyor. Makalede yer verilen çalışmada, katılımcılara 14 gün arayla iki doz CoronaVac uygulandı.

“HER DOZA İHTİYAÇ VAR”

banner37
The Lancet'e yaptığı açıklamada Kovid-19’un kontrol altın alınabilmesi için etkili ve güvenli aşıların her dozuna ihtiyacımız var diyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Murat Akova, “Edindiğimiz sonuçlar da inaktif virüs aşılarının güvenlik ve etkinliğine önemli bir kanıt teşkil etmektedir. CoronaVac'ın avantajlarından biri, dondurulmasının gerekmemesi. Bu da taşınmasını ve dağıtımını kolaylaştırıyor. Bu durum, aşının dünya genelinde dağıtımı için özellikle önemli olabilir. Çünkü bazı ülkelerde büyük miktarda aşının çok düşük sıcaklıklarda depolanması zor olabilir." dedi.

ÇALIŞMA, TÜRKİYE'DE 24 MERKEZDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

The Lancet dergisinde, çalışma sonuçlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"14 Eylül 2020 ile 5 Ocak 2021 arasında, 18 ila 59 yaş arasındaki 10 bin 218 yetişkin, iki doz aşı (6 bin 650) veya plasebo (3 bin 568) almak üzere rastgele belirlendi. Çalışma, Türkiye'de 24 merkezde gerçekleştirildi. Yaş ortalaması 45 olan katılımcıların 5 bin 907'si, yani yüzde 58'i erkeklerden oluştu. İlk dozun uygulanmasından sonra, aşı grubundaki 87 katılımcı ve plasebo grubundaki 98 katılımcı çalışmadan çıkarıldı. Aşı grubundan 4 katılımcı da 59 yaşın üzerinde olmaları nedeniyle ikinci dozdan sonra çalışmadan çıkarıldı. Toplam 10 bin 29 katılımcı etkinlik analizine ve 10 bin 214 katılımcı da güvenlik analizine dahil edildi.

Ortalama 43 günlük izlemden sonra toplamda 150 Covid-19 vakası, PCR ile teyit edildi. İkinci dozdan 14 gün sonra, aşı grubunda 9 semptomatik Covid-19 vakası, plasebo grubunda ise 32 vaka bildirildi. Yapılan analizler sonucunda bunun yüzde 83,5'lik bir etkinliğe tekabül ettiği tahmin ediliyor."

Aşı grubundan 981 ve plasebo grubundan 432 kişi olmak üzere toplamda 1413 katılımcı aşının yol açtığı bağışıklık yanıtına yönelik analize dahil edildi. CoronaVac, aşı olanların yüzde 90'ına karşılık gelen 880 kişide antikor yanıtına neden oldu.

Makalede yaşla birlikte hem erkek hem de kadınlarda antikor yanıtının azaldığı belirtildi. Makalede yer alan bulgulara göre, yan etkilere ilişkin 10 bin 214 katılımcıdan elde edilen veriler kullanıldı.

Aşı olan kişilerde yan etki insidansı ise yüzde 19 olarak kaydedildi.

Çalışmaya katılan 1862 katılımcıdan 3 bin 845’inde yan etki görüldüğü bildirildi. “Yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kas ağrısı” yan etkilerin yüzde 90’ını oluşturdu. Ve yan etkilerin hafif oldu. Aşı grubunda 6 ve plasebo grubunda ise 1 katılımcı yan etkiler nedeniyle çalışmadan çekilirken çalışma süresi boyunca ciddi bir yan etki veya ölüm kaydedilmedi.  Yalnızca alerjik reaksiyon gösteren tek bir yan etki nedeniyle hastaneye yatış gerekti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1