banner2
banner34

Uğur Şahin umut aşıladı: 3. doz koronavirüsün bulaşmasını durduracak

Uğur Şahin umut aşıladı: 3. doz koronavirüsün bulaşmasını durduracak
banner45

2019 yılının sonlarında Çin'de ortaya çıkıp pandemiye dönüşen Covid-19 salgını, dünya genelinde sağlık tehdidi oluşturmaya devam ediyor. Salgınla mücadelenin baş silahı aşılarla yeni gelişmeler yaşanıyor.

Koronavirüse karşı en etkili aşılardan biri olan Biontech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, başarıları dolayısıyla Yunanistan'da "İmparatoriçe Theophano" ödülüne layık görüldü. Törenden sonra Yunan basınından Kathimerini gazetesine konuşan 2 bilim insanı, salgının geleceğine ilişkin yaptıkları açıklamalarda adeta umut aşıladı.

YENİ MUTASYON ÇIKACAK MI?

Koronavirüsün farklı ülkelerde uğradığı mutasyonlarla ilgili konuşan Uğur Şahin, şu an dominant varyantın Delta olduğunu söyledi. Laboratuvar deneylerinde geliştirilen yöntemle aşının Delta varyantını da etkisizleştirdiğiini söyleyen Şahin, "Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü bir doz aşının antikor seviyesini yükselteceğini hatırlatmak önemli. Böylelikle Delta varyantına karşı tam koruma sağlanabilir. Bunun ne kadar süre devam edeceğini göreceğiz. İlk dozdan sonra antikor seviyeleri çok yüksek ve biz de bunun etkisinin gelecek bahara kadar devam etmesini umuyoruz. Daha sonra antikor seviyelerine bakmalı ve yeni varyant geliyor mu onu takip etmeliyiz. Şu an, aşı olanların güvende olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

banner37

Biontech firmasının kurucuları Özlem Türeci ile Uğur Şahin

"ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI, HASTALIĞIN BULAŞMASINI DURDURACAK"

Koronavirüsle mücadelede üçüncü doz aşılamanın önemine de dikkat çeken Uğur Şahin, "Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum" dedi.

BAKAN KOCA'NIN 3. DOZ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, 2 doz mRNA aşısı olmuş kişilerin 3'üncü doz aşı olmaya ihtiyaç duyup duymayacağı konusunda değerlendirmeler yaparak şunları kaydetmişti:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da üçüncü doz aşılamayla ilgili açıklama gelmişti. Geçen haftaki Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Bakan Koca, 2 doz mRNA aşısı olan kişilerde şimdilik üçüncü doza ihtiyaç duyulmadığını belirtmiş, inaktif aşı olan kişilerin ise zaman kaybetmeden 3'üncü doz aşılarını olmaları çağrısında bulunmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1