banner2
banner34

Yaş fark etmiyor, çift doz sadece 6 ay koruyabiliyor

Yaş fark etmiyor, çift doz sadece 6 ay koruyabiliyor
banner45

Dünyada Covid-19’a karşı en başarılı aşılama örneğini sergileyen İsrail, yaptığı bir araştırma ile dünyada ses getirdi. Araştırmada, 2 doz Pfizer aşısı vurulan kişilerin hangi yaştan olursa olsun 6 ay sonra mikroba karşı dirençlerinin düştüğü tespit edildi. Araştırmaya göre geçtiğimiz yıl ocak ayında iki doz aşı vurulan kişilerin 6 ay sonra vurulanlara göre virüse yakalanma riski yüzde 51 arttı. İsrailli araştırmacılar tarafından ülkedeki 1,3 milyon yetişkinden alınan veriler incelenerek bulgulara ulaşıldı.

HANGİ YAŞ OLURSA OLSUN BAĞIŞIKLIK AZALIYOR

Araştırmaya göre, bağışıklık kaç yaşında olursanız olun Pfizer'in ikinci aşısından sonraki altı ay içinde zayıflıyor. Bilim adamları, yaşlıların ciddi şekilde hasta olma ihtimalinin çok daha yüksek olmasına rağmen enfekte olma riskinin her yaştan insan için geçerli olduğunu kaydetti. İsrail, ikinci dozun üzerinden 5 ay geçtikten sonra 16 yaş üstü çocuklara hatırlatma dozu yapıyor. Araştırmacılar, güçlendirici bir aşıdan sonra bağışıklığın ne kadar hızlı azaldığını söylemek için çok erken olduğunu ancak daha uzun sürebileceğini söyledi.

banner37
YILIN BAŞINDA TAM DOZ AŞI OLANLAR RİSK ALTINDA

İsrail'deki KI Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmada, özel sağlık şirketi Maccabi Healthcare Services'ın tıbbi kayıtları kullanıldı. Ocak ayında çift doz vurulan her yaştan 100.000 kişiden yaklaşık 365'i 1 Haziran ile 27 Temmuz arasında Korona oldu. Bu, Şubat (337), Mart (231) ve Nisan (170)'da tam olarak aşılananlardan daha yüksekti. Araştırmacılar, yılın başlarında aşılanan kişilerde enfeksiyon riskinde yüzde 51 artış buldu.

HER YIL AŞI OLUNABİLİR

Çalışmayı yöneten KI Enstitüsü'den Dr. Barak Mizrahi, Jerusalem Post'a şunları söyledi: "Araştırmaya göre aşının etkinliği herkes için eşit derecede azalıyor. Sonuçlar, antikorların dört ila altı ay arasında azaldığını gösteren laboratuvar çalışmalarıyla tutarlı.
Hükümetin bilimsel danışma grubunun bir üyesi olan Profesör Mike Tildesley, Covid-19'u hatırlatma dozlarının gelecek yıllarda da sunulabileceğini söyledi. Sky News'e şunları söyledi: 'Uzun vadede Covid'in endemik hale gelmesi muhtemel. Önümüzdeki yıllarda tekrarlanan aşı kampanyalarıyla bunu yöneteceğiz” dedi.

3 DOZ AŞI OLANLARDA SEMPTOMATİK COVİD GÖZÜKMÜYOR

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından bu hafta yayınlanan veriler, üçüncü doz aşı olan kişilerin, ilkbaharda ikinci dozlarını alanlara göre semptomatik Covid'e yakalanma olasılığının yüzde 80 daha az olduğunu ortaya koydu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1