banner2
banner34

Yeni kabus: BQ1 Koronavirüs varyantı

Yeni kabus: BQ1 Koronavirüs varyantı
banner45
banner46

Çin’de ilk ortaya çıkan  Koronavirüs yeni varyantları ile hem varlığını devam ettiriyor hem de halen insanlığı tehdit ediyor. Araştırmalara göre Omigron’un bir soyundan türeyen, BQ1 adı verilen yeni bir varyant ortaya çıktı.  Virolog Connor Bamford, tedavilere ve aşıya karşı dirençli olan BQ1 olarak bilinen yeni omikron varyantı hakkında "Biraz endişelenmeliyiz” dedi.  50 ülkede tespit edilen BQ1, mevcut Kovid tedavilerine dirençli görünüyor.

YENİ VARYANTLAR ÇIKIYOR

Bamford, son haftalarda BQ1 varyantıyla ilgili haberlerden sonra insanlara uyarılarda bulundu.  Belfast Telegraph'a konuşan Bamford şunları söyledi: "Bence bu konuda biraz endişelenmemiz gerekiyor. Sürekli olarak, hala yayılabilen ve bağışıklığımızı biraz aşabilen farklı varyantların, yeni varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Bu dalgaların daha fazlasının meydana geldiğini görmeye devam edeceğiz."

banner37
BQ1’İN SEMPTOMLARI

Uzmanlar BQ1 varyantının, bağışıklığı baskılanmış kişiler için büyük bir risk taşımasından korkuyor. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde enfeksiyonu önlemek ve tedavi etmek için ortaya konan tedavilerin BQ1'e karşı yeterli olmadığı belirtiliyor.  BQ1’in semptomları şunları: Ateş, öksürük, bitkinlik, tıkanıklık, boğaz ağrısı, mide bulantısı, ishal ve baş ağrısı. Ancak klasik Koronavirüs ve delta varyantlarından daha hafif.

Bamford, virüsün en kötü etkilerine karşı en iyi korumanın aşı olduğunu söyleyerek "Yani endişe edilecek bir şey ama çok da paniğe kapılmamak gerekiyor."

DSÖ’DEN AÇIKLAMA 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre BQ1, şu anda dünyada baskın olan Omikron varyantının 300'den fazla alt soyu arasında yer alıyor.  

Ayrıca yeni araştırmalar, Covid geçiren kişilerin enfeksiyondan sonraki aylar ve yıllarda karaciğer hasarından mustarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1