banner2
banner34

Zatürre Aşısı Kimlere Yapılmalı? Hangi aşı yapılmalı?

Zatürre Aşısı Kimlere Yapılmalı? Hangi aşı yapılmalı?
banner45

Covit-19 salgını sonrası gündeme gelen zatürre aşısının ne koşulda yapılabileceğiyle ilgili açıklama yapan Dr. Sibel Siber, bireyleri gruplara ayırarak her bir grupta nasıl adım atılması gerektiğine açıklık getirdi.

İşte Siber'in açıklamasının tam metni:

Zatürre Aşısı Kimlere Yapılmalı? Hangi aşı yapılmalı?

Bu sorularla çok sık karşılaşmaktayız. Öncelikle aşı yapınmadan mutlaka doktorunuza danışınız . İki türlü zatürre aşısı mevcut.

banner37
PCV 13 ve PPSV23.

65 yaş üstünde olan ve aşağıdaki hastalıkları taşımayan herkese, önce 1 doz PCV13, 1 yıl sonra da PPSV23 önerilmektedir.

Kronik bir hastalığı olanlara; Alkolizm, Kronik Karaciğer hastalığı, Kronik Akciğer hastalığı, Sigara içenlere ve Şeker hastalarına önce 1 doz PCV 13, 1 yıl sonra PPSV23, 5 yıl sonra PPSV23 tekrarı önerilmektedir.

Dalağı alınmış, Kan hastalıkları, Böbrek yetersizliği, Kanser ted, Bağışıklık sistemi yetersiz olan veya bağışıklığı baskılayıcı ilaç alanlar veya diğer yüksek risk grubu olanlar (doktorun tavsiyesi ile) önce, 1 doz PCV13, 8 hafta sonra 1 doz PPSV23 , 5 yıl sonra ise PPSV23 tekrarı önerilmektedir.

19-64 yaş arasında olup da yukarıdaki riskleri taşımayanlara rutin olarak zatürre aşısı önerilmemektedir(ancak doktor tavsiye ederse). 19- 64 yaş arası olanlar ve yukarıdaki hastalıkları taşıyanlara, zatürre aşısı uygulaması, 65 yaş üstü uygulaması ile aynıdır.Güzel bir gün dileğiyle..

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1