Yarın Girne'nin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi olacak Yarın Girne'nin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi olacak

MUHABİR: MELİHAT HAKSIZ

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Seran Aysal, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda depreme dayanıklılık için yapılan ön incelemelerin ardından, okullar içerisinde öncelikli belirlenen binalar için başlayan ileri incelemelerin önemli bir kısmının tamamlandığını ve bu proje dosyalarının Başbakanlık bünyesindeki Deprem ve Doğal Afet Değerlendirme ve İzleme Komisyonu’na sunulduğunu ifade etti.

Güçlendirme ihalelerinin devam ettiğini söyleyen Aysal, mevcut yapı röleve, durum tespiti, numune alma, laboratuvar analizleri, performans analizleri, maliyet analizi ve ihale ile iş yapım sürecini kapsadığını vurguladı.

Kıbrıs Net Haber’e konuşan Seran Aysal, “Bazı okul binalarındaki güçlendirme ihtiyacının hem yapım hem mali kabul edilebilir limitlerin üzerinde olmasından dolayı binaların kullanım dışı bırakılması kararı alındı. Önemli bir kısmında güçlendirme kararı alındı. Bunların içerisinde saha uygulamaları (inşa) başlayanlar vardır. Bazı okul binalarının da güçlendirme ihtiyacı olmadığı ve aynen kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. 2 okulda da çalışmalar tamamlanmış ve teslim edilmiştir” dedi.

Başkan Aysal, KTMMOB'ye bağlı İnşaat Mühendisleri Odası’nın deprem çalışması yanı sıra okulların standardının geliştirilmesi, okul yapılarındaki fiziki diğer eksikliklerin tamamlanması ile ilgili bir kılavuz oluşturulması ve bir standart sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Aysal, bu kapsamda ilk etapta KTMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası’nın okul kantinlerindeki gıda güvenliği ile ilgili gözlem yapması ve bir standart oluşturmak için çalışma yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Okullarda yapısal bakım ve iyileştirme ihtiyaçlarının bulunduğunu vurgulayan Aysal, özellikle okul açılış döneminde yapılan bakımların kalıcı olabilmesi ve uzun ömürlü olması için sorunun yüzeysel ve görsellik ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal, öğretmen sendikaları ile mevcut okul yapılarındaki altyapının iyileştirilmesi kapsamında hazırlamak istedikleri kılavuzun geniş kapsamlı olması; çevre, peyzaj, gıda, iklimlendirme gibi birçok başlıkta fiziki durumun üzerinde durulacağını ve geliştirilmesine katkı sağlanmasının hedeflendiğini ve bu başlıklardan birinin de özellikle engelli öğrencilerin okullara erişimini kolaylaştırmak amacıyla erişilebilirlik başlığında yeni çalışma yapılmasının konuşulduğu ve hedeflendiği bilgisini paylaştı.

Editör: TE Bilisim