Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Televizyonu’nda yayınlanan ARB24 TV’de Kıbrıs Barış Harekatı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tatar, 1974 yılında gerçekleştirilen Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Türklerin varlığını koruma noktasında tarihi bir adım olduğunu vurguladı.

“Barış Harekatı Olmasaydı Kıbrıslı Türk Kalmazdı”

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Türkler için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. “Barış Harekatı olmasaydı, bir tane Kıbrıslı Türk kalmazdı” diyen Tatar, Güney Kıbrıs’taki Meclis’te hâlâ ENOSİS yemini edildiğini belirtti.

“1974 Barış Harekatı Tarihi Bir Adımdır”

Tatar, sadece kara değil, deniz alanlarının da vatan toprağı olduğunu ifade ederek, “Bizim de artık Mavi Vatan diye bir kavramımız var. Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan vardır” dedi. Tatar, 1974 Barış Harekatı’nı tarihi bir adım olarak değerlendirerek, “Harekat olmasaydı, Kıbrıs’ta Türklük yok olabilirdi. Geçmişte Kıbrıslı Türklere yönelik pek çok saldırı oldu ve birçok insanımızı kaybettik” ifadelerini kullandı.

“20 Temmuz’dan Beri Kimsenin Burnu Bile Kanamadı”

Tatar, Türkiye’nin Barış Harekatı kararı alarak 20 Temmuz’da Kıbrıs’a barış getirdiğini belirtti. “O günden beri kimsenin burnu bile kanamamıştır, iki halk arasında çatışmalar son bulmuştur” dedi.

“Federal Temelde Tek Egemenlik Belirsizlik Yaratıyor”

Rumların Kıbrıslı Türkleri federal bir çatıda birleştirme çabalarına dikkat çeken Tatar, federal sistemde tek egemenliğin bulunduğunu ve bunun Kıbrıslı Türkler için belirsizlik yarattığını söyledi. “Tek egemenlikte Kuzey’deki Türklerin durumu hep belirsizlik içerisindedir. Bu nedenle iki devletli siyaset en doğru siyasettir” ifadelerini kullandı.

“İki Halkı Birleştirmeye Gerek Yok”

İsias Davası dördüncü duruşması aranın ardından yeniden başladı İsias Davası dördüncü duruşması aranın ardından yeniden başladı

Tatar, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Türkler için bağımsızlık ve özgürlüğün temeli olduğunu vurguladı. “Türk ordusu kendi kışlalarında, kimseye bir rahatsızlığı yoktur. Ancak Rum tarafının bu konuları gündeme getirmesi, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama çabasından dolayıdır. Bu konuyu sürekli kaşıyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, iki halkı birleştirme girişimlerinin gereksiz olduğunu, bu tür bir birleşmenin kin ve nefret duyguları ile yeni sorunlar doğurabileceğini belirtti. “Türk askeri adadan çekilirse, güvenlik sorunu başlar. Rumlar her yıl 350-400 milyon Euro’yu silahlanmaya harcamaktadır ve bu silahlanmaya devam ediyorlar” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim