banner2
banner34

4,1 büyüklüğündeki deprem tam 94 dakika sürdü

4,1 büyüklüğündeki deprem tam 94 dakika sürdü
banner45

Mars’ta şimdiye dek insanlık tarafından kaydedilen en büyük iki deprem meydana geldi. NASA’nın gönderdiği uzay aracı Mars sismometresinin verilerine göre, ilk 4,2 büyüklüğünde olan deprem birkaç saniye sürerken 4,1 büyüklüğündeki ikinci deprem ise tam 94 dakika sürerek herkesi şaşkına çevirdi.

Şimdiye dek Mars’ta gerçekleşen en büyük depremleri ölçen NASA'nın InSight uzay aracının Mars sismometresi, kaydettiği verilerle tüm bilim dünyasını şaşırttı.

Art arda meydana gelen 4,2 ve 4,1 büyüklüğündeki iki depremden ilki birkaç saniye, ikincisi ise tam 94 dakika sürdü.

Bir buçuk saatten uzun süren bu depremin, şimdiye kadar ölçülen en büyük Mars depremlerinden beş kat daha büyük olduğu kaydedildi.

InSight Marsquake Service (MQS) araştırmacılarının 22 Nisan 2022'de The Sismic Record'da yayımlanan çalışmasına göre, depremlerden elde edilen sismik dalga verileri, bilim insanlarının Mars'ın iç katmanları ve özellikle de çekirdek-manto sınırı hakkında elinde bulunanlardan çok daha fazlasını öğrenmelerine katkı sağlayabilir.

banner37

Bristol Üniversitesi'nden Anna Horleston ve meslektaşları, Ağustos 2021’de ‘S0976a’ adını verdikleri 4.2 büyüklüğündeki depremden yansıyan PP ve SS dalgalarını tanımladı.

Depremin kökenini, Mars'ın en ayırt edici jeolojik özelliklerinden devasa kanyon Valles Marineris'te buldular.

Kesişen fayların ve toprak kaymalarının daha önceki yörünge görüntüleri, bölgenin sismik olarak aktif olacağını gösteriyordu ancak ilk kez aktivite tespit edildi.

24 gün sonra ise Eylül ayında 4.1 büyüklüğünde ‘S1000a’ ismi verilen ikinci deprem gerçekleşti. PP ve SS dalgalarının yanı sıra çekirdek-manto sınırını geçen küçük genlikli dalgalar olan Pdiff dalgaları ile tanımlandı.

Bu, InSight görevi tarafından Pdiff dalgalarının ilk kez tespit edilmesiydi. Araştırmacılar S1000a'nın yerini kesin olarak belirleyemese de S0976a gibi o da Mars'ın karadan uzak kısmında gerçekleşti.

S1000a'dan gelen sismik enerjiler depremin 94 dakika sürdüğünü gösterdi. Bu, Mars'ta kaydedilen en uzun süreli aktivite olarak kayıtlara geçti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1