banner2
banner34

Android telefonlar için Escobar virüsüne dikkat

Android telefonlar için Escobar virüsüne dikkat
banner45
banner46

Android telefonlar için binlerce kötü amaçlı yazılım bulunurken, kısa süre önce bunlara Pablo Escobar adında yeni bir virüs daha eklendi. Farklı yoldan cihazlara erişebilen virüs, bankacılık uygulamalarına erişip para çalabilme potansiyeli taşıyor.

Android telefonlar için yeni virüs keşfedildi. Google’ın açık kaynaklı işletim sistemine yüz binlerce kötü amaçlı yazılım sızmaya çalışırken, bu saldırılar genellikle Google Play ya da SMS yolu ile oluyor. Şimdi ise Escobar isminde bankacılık uygulamasından para çalan bir virüs ortaya çıktı.

BT güvenlik çözümlerinde uzmanlaşmış şirketlerden KELA, ismini Pablo Escobar’dan alan bankacılık uygulamalarını riske atan bir Truva atı keşfettiler. İyi bilinen kötü amaçlı yazılım, yaklaşık iki yüz bankanın kullanıcıları için önemli tehdit oluşturuyor.

banner37
PABLO ESCOBAR VİRÜSÜNE DİKKAT

Kaynağa göre yeni virüs, daha önceden bilinen Aberebot bankacılık truva atının gelişmiş bir versiyonu olarak geliyor. Virüs, bulaştığı Android cihazları kontrol edebilirken, buna ek olarak ses kaydı yapıp kamera ile fotoğraf bile çekebilme gibi yeteneklere sahip. Android telefonlara sızan yazılım, kullanıcıların oturum açma ve parola bilgilerini hesaptan almak için 190 bankadan birinin mobil istemsizi ya da kripto cüzdanı gibi davranmakta. 

Öte yandan Escobar virüsü, cihazların çeşitli işlevleri içinde çok sayıda izin istiyor. Örneğin mesaj okuma, GPS kullanarak konum belirlemek ve daha birçok izni Android cihazlardan istemekte. Truva atının türlerinden Escobar yazılımı, çeşitli verileri elde ettikten sonra kurbanın hesabından para çalmak için topladıkları verileri saldırganların sunucularına iletiyor. Konuyla ilgili olarak BT uzmanları, virüsün kimlik avı SMS’i yoluyla veya başka bir program kisvesi altında hedef cihaza girebileceğinin altını çizdi. 

Uzmanlar cihazınızı bilgisayar korsanlığından korumak için, Android telefon sahiplerine üçüncü taraf sitelerden APK yüklememe konusunda tavsiyede bulunuyor. Ayrıca cihazlara Google Play Protect koruma sisteminin açık olması gerektiği konusunda da kullanıcıları uyarıyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1