banner2
banner34

Emekliliği yaklaşan Hubble'dan dünya dışı yaşama dair yeni keşif

Emekliliği yaklaşan Hubble'dan dünya dışı yaşama dair yeni keşif
banner45
banner47

ABD’de Arizona Üniversitesi’nde öncülüğünde yürütülen bir araştırmada, Dünyadan yüzlerce ışık yılı uzaklıkta tespit edilen bir gezegen Hubble Uzay Teleskobu ile gözlemlendi.

Independent’ın haberine göre, Hubble’ın HAT-P-11b olarak adlandırılan gezegeni ultraviyole ışıkla gözlemlendiğini araştırmada, gök cismi çevreleyen karbon iyonları tespit etti. "Manyetik alanlarla etkileşime giren yüklü parçacıklar" diye tanımlanan karbon iyonları, gezegenin manyetosferi olabileceği anlamına geldiği ifade edildi.

MANYETOSFET NEDİR, NE İŞE YARAR?

Dünya benzeri bir gezegenin manyetik alanının, ona ev sahipliği yapan yıldızdan yayılan radyoaktif parçacıklarla etkileşime girmesi sonucunda oluşan bölgeye manyetosfer adı veriliyor. Dünya'nın sıvı dış çekirdeğindeki akımlar netincesinde meydana gelen manyetik alan ise kısaca mıknatısa mıknatıs özelliğini kazandıran alanlar olarak tanımlanabilir.

banner37
Gezegeni saran manyetik alan, atmosferin korunmasında çok önemli bir rol oynuyor. Örneğin Güneş'ten Dünya'ya gelen radyoaktif parçacıklar manyetosfer engeline takılarak yüzeye ulaşamıyor. Söz konusu parçacıkların manyetosferle etkileşimi, kuzey ışıkları diye bilinen auroraları meydana getiriyor. Ancak manyetosferin yararı bu ışık gösterisiyle sınırlı değil.

HAT-P-11B'DE YAŞAM VAR MI?

Tüm bu veriler, söz konusu ötegezegende yaşam olabileceğini düşündürüyor. Ancak yaşamın var olmasında manyetizma kadar etkili bir başka faktör daha var: Yıldız ve gezegen arasındaki uzaklık. HAT-P-11b, kendi yıldızına Dünya'ya kıyasla 20 kat yakın. Bu da gezegenin üst atmosferinin adeta "kaynadığı" anlamına geliyor. Ekstrem sıcaklık, yaşam için elverişsiz koşullara neden oluyor

HUBBLE GÖREVİ BIRAKMAYA HAZIRLANIYOR

NASA yıllardır üzerinde çalıştığı James Webb'i yörüngeye fırlatma için geri sayıma geçmiş durumda. Hubble'a oranla 3 kat büyük merceklere sahip olan teleskop, Hubble'dan elde edilen verilerin de 100 kat fazlasını elde edecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1