banner2
banner34

Mars için yeni plan: Güneş kalkanı iklimi değiştirecek

Mars için yeni plan: Güneş kalkanı iklimi değiştirecek
banner45

40 yıldır NASA baş bilim insanı olarak görev yapan Jim Green, Cumartesi günü uzay ajansına veda ederken düşüncelerini paylaştı. New York Times'a konuşan jeomühendis, koruyucu kalkanın Güneş’in Mars'ın atmosferini bozmasını önleyeceğini söyledi. Böylece gezegende insanlar için yaşanabilir bir iklimin oluşacağını belirtti.

Kalkan planı hakkında konuşan Jim Green, “Daha yüksek sıcaklık ve basınç, toprakta bitki yetiştirme sürecine başlamanızı sağlar. Mars, kendini dünyalaştıracaktır.” dedi.

GÜNEŞ KALKANI MARS'I DÜNYALAŞTIRACAK

Eğer Mars Güneş’ten korunursa, sıcaklık ekvatorda artacak ve kutup başlığının üzerindeki CO2 (karbondioksit) örtüsünün süblimleşip (katıdan gaza geçme) atmosfere dönmesine neden olacak. Böylece, yüzeyin derinliklerindeki su da yüzeye çıkarak Kızıl Gezegen’deki eski okyanusun yedide biri yeniden gelişecek.

banner37

Simülasyon çalışmaları, sadece birkaç yıl içinde Mars’ın Dünya benzeri alanlara sahip olabileceğini gösteriyor. Ancak bilim insanlarının bu tür çalışmalarda gerçek keşifler esnasında karşılaştıkları çeşitli zorluklar olabiliyor.

1980 yılında NASA’ya katılan Green, 1 Ocak 2022’de resmen emekliye ayrıldı. Bu süreçte, Güneş sistemindeki manyetik ve elektrik alanlar ile düşük enerjili plazma araştırmalarında uzmanlaştı.

ELON MUSK'IN PLANI MARS'I BOMBALAMAK

Green'in Mars'ı Dünya'ya daha çok benzetmek için bilimsel yöntemi varken, Elon Musk'ın daha şiddetli bir planı var. Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in kurucusu, atmosferi ısıtarak Mars’ı Dünya’ya benzetmek için gezegenin yüzeyinin altındaki donmuş rezervlerde hapsolmuş karbondioksiti salmak üzere Kızıl Gezegen’i bombalamaktan bahsetmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1