banner2
banner34

NASA, 'Dart' görevini başarıyla tamamladı: Asteroidin yönü değişti

NASA, 'Dart' görevini başarıyla tamamladı: Asteroidin yönü değişti
banner45
banner46

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bilimsel çalışmalarında önemli aşamaya geldi. Evrenin derinlemesine incelemenin yanı sıra, Dünya'ya gelen asteroidin de bile en ufak hareketi gözlemleniyor. Öyle ki NASA, son projelerinden 'DART' ile büyük başarıya imza attı. Gezegeni koruma kapsamında Dart misyonuna başlayan NASA, bu görevinde ilk başarısını yakaladı. 

Bilmeyenler için, NASA’nın geçen ay Dart misyonu kapsamında fırlattığı uzay aracı, Dimorphos adlı bir asteroide tam isabetle çarpmıştı. Söz konusu misyonun asıl amacı ise büyük ölçekli asteroidin Dünya'ya çarpmadan yön değiştirmesini hedeflemek. 

banner37
ASTEROIDIN YÖNÜ BAŞARIYLA DEĞİŞTİRİLDİ

NASA uzmanları kısa süre önce yaptığı açıklamada asteroidin yönünü başarıyla değiştirmeyi başardı. 160 metre genişliğinde bir yörüngesi olan Dimorphos adlı astroidin yönünün değiştiği, bunun gerçeklemesinde ise uzay ve Dünya’da yer alan teleskoplarun ölçümlerde önemli rol oynadığı kaydedildi.  Bir futbol stadyumu büyüklüğündeki Dimorphos, kendisinden beş kat daha büyük olan Didymos asteroidinin her 11 saat 55 dakikada yörüngesine giriyordu.

Dart’ın misyonunun başarısı, hedefin çok büyük olmaması ve önceden planlanlama yapılması halinde Dünya’ya yönelik tehditlerin savurulabileceğini gösterdi.  NASA Başkanı Bill Nelson, “Bu görev, evrenin bize fırlatacağı herhangi bir şeye karşı NASA’nın hazır olmaya çalıştığını gösteriyor. NASA, gezegeni savunmakta ciddi” açıklamasında bulundu.

“Bir film senaryosu gibiydi, ancak bu Hollywood değil” diyen Nelson, “Eğer yarın öbür gün, bir asteroidin Dünya’yı tehdit ettiğini öğrenirsek ve bu Dünya’ya zarar verecek bir büyüklükte olursa, Tanrı’ya şükürler olsun ki bu denemeyi başarıyla gerçekleştirdik” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1