banner2
banner34

12 bin kişiden 100 milyon çarptılar

12 bin kişiden 100 milyon çarptılar
banner45
banner46

Çiftlikbank ve Thodex’in ardından yeni bir saadet zinciri daha arkasında binlerce mağdur bıraktı. ‘Ponzi’ sisteminin kullanan ‘Avapremium’ ve ‘Yadapreminyum’ adlı iki şirket 12 bin kişiyi mağdur etti. “Bakanlıklara uygulama ve yazılım yapıyoruz” yalanıyla vatandaşların güvenini kazanan dolandırıcıların 100 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Binlerce vatandaş kısa yoldan zengin olma hayaliyle yeni bir dolandırıcılık şebekesinin tuzağına düştü. Geliştirdikleri yazılım ve programları bakanlıklara ve yurt dışına ihraç ettiklerini iddia ederek binlerce vatandaşı mağdur etti. 12 bin kişi dolandırıcıların yüksek kar vaadine kanarak parasını kaybetti. Dolandırıcıların 100 milyon liradan fazla vurgun yaptığı belirtiliyor. Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) 27 Mayıs’ta konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Şirketlerin internet sitelerine 2 haftadır ulaşılamazken dolandırıldıklarını anlayan mağdurlar mahkemenin yolunu tuttu. 3 Mart 2021 tarihinden itibaren kimseye ödeme yapmayan şirketlerin Mecidiyeköy’deki ofislerinin de kapalı olduğu belirlendi.

2018’DE KURULDULAR

İlk olarak 2018’de Şişli’de yer alan Perpa Ticaret Merkezinde kurulan ‘avapremium’ ve ‘yadapreminyum’ isimli iki şirket “ponzi” sistemine dayalı çalışıyor. Şirketlerin kurucuları olarak Arjantinli Luis Abdel Salam ve Suriye uyruklu Ahmad Salem Eshany görünüyor. Melike Polatel, Yaşar Tursun ve Ali Tatar isimli kişiler ise geçtiğimiz yıl şirketi devralıyor. Bilgisayar programı yazmak, program lisansı almak, satma, dağıtma ve kurulumunu yapmak şirketin ana faaliyetleri arasında yer alıyor.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ NASIL?

Şirketin internet sitesinde haftalık, aylık ve yıllık getiri oranları bulunan çeşitlik ortaklık paketleri bulunuyor. Üretilen yazılım ve programların satışından yatırımcılara yüksek kar vadediliyor. Yatırılan para üzerinden yüzde karı verilen ilk pakette haftalık yüzde 5, aylık ise yüzde 20 getiri elde ediliyor.3 aylık üye olunabilen bu pakete 100 bin lira yatırıldığında ise 1 ayda 20 bin lira kar edileceği vadediliyor. Başka bir pakette ise haftalık yüzde 4, aylık yüzde 16’lık kar garantisi veriliyor. Yatırım rakamına göre değişiklik gösteren paketlere yatırım yapan kişilere ilk zamanlarda vadedilen ödemeler yapılıyor. Ayrıca sisteme müşteri getiren kişiye bonus da veriliyor. Yatırım yapan kişi belli bir rakama ulaşınca ise ödemede aksaklık yaşanıyor. Örnek olarak 100 bin lira yatırım yapan yatırımcı iki ay içinde 40 bin lirasını aldıktan sonra geriye kalan ödemeler farklı zaman dilimine bölünüyor. Bütün saadet zincirlerinde olduğu gibi yatırımcı belli bir paraya ulaştığında sistem çöküyor.

banner37
BAKANLIKLARI KULLANDILAR

Dolandırıcılar vatandaşların güvenini kazanmak için sitede logolarına yer vererek bakanlıkları da kullanıyorlar. Projeler bölümünde Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıklarına da yazılım yapıldığını belirtiyorlar.

SÖZLEŞMEYİ KARGO İLE GÖNDERİYORLAR

Sisteme giriş sözleşmesi ise kabul eden kişilerin evlerine kargo ile gönderiliyor. Vadedilen kâr oranları ise sözleşmede açık şekilde yazıyor. Dolandırıcıların bir diğer güven kazanma yöntemi ise çağrı merkezlerine gelen her çağrıya cevap vermek. Ancak şirketin ofisine giden mağdurlar kapı duvar ile karşılaşırken 3 Mart 2021’den beri kimseye ödeme de yapılmıyor.

SPK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

SPK’nın suç duyurusu üzerine olay mahkemeye taşınırken şirketin kurucuları Melike Polatel, Yaşar Tursun ve Ali Tatar hakkında yasal işlem başlatıldı. Mahkemenin kararının ardından şirket sahiplerinin tutuklama kararı çıkarılacağı hesaplarına ise el konulacağı belirtiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1