banner2
banner34

4,5 saatlik zirve sonrası 8 maddelik ortak bildiri

4,5 saatlik zirve sonrası 8 maddelik ortak bildiri
banner45

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme yaklaşık 4,5 saat sürdü. Kritik zirvenin ardından iki ülke 8 maddelik ortak bildiri yayınladı. Bildiride anlaşmaya varılan maddeler şöyle:

  • İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir.
     
  • Bu anlayış çerçevesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunan Liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması; ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır.
     
  • Bölgesel konular bağlamında, Liderler, Türkiye ile Rusya arasında var olan samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı kilit öneme işaret etmişledir.
     
  • İki lider bu çerçevede, Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etmişlerdir.
     
  • İki lider, Rusya’nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir. 
  •  Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede Liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.
  • İki lider, Libya’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlardır. Libyalılar arasında mümkün olan en geniş mutabakat temelinde serbest, adil ve muteber seçimlerin düzenlenmesinin önemini vurgulamış ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.
     
  • Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin müteakip toplantısının Türkiye’de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.

"PUTİN VE ERDOĞAN, TÜRKİYE'YE GAZ TEDARİKİNİ GÖRÜŞTÜ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen görüşmenin ardından Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ve Türkiye'nin doğalgaz ödemesinin kısmi olarak Rus para birimi ruble ile ödenmesi konusunda uzlaştığını ifade eden Novak, "Yılda 26 milyar düzeyinde olan Türkiye'ye gaz tedariki konuşuldu. Bu ciddi bir rakam. İlk aşamada, tedarikin bir kısmı Rus rublesi ile ödenecek" dedi.

Ayrıca iki ülke arasında ticari ödemelerin yapılması için bankacılık sistemlerinin geliştirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Novak, "Ticari şirketlerimizin ve vatandaşlarımızın turistik gezilerde ödeme yapabilmeleri ve ticaret çerçevesinde para alışverişi yapabilmeleri için, üzerinde büyük anlaşmaların da yapıldığı finansal bankacılık sistemini görüştük" ifadelerini kullandı.

banner37

İBRAHİM KALIN'DAN ÇARPICI CEVAP

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Rusya, Türkiye'ye SİHA anlaşması teklifinde bulundu mu?" sorusuna çok çarpıcı bir cevap verdi. Kalın, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yarı şaka yarı ciddi şekilde "Ukrayna'ya SİHA veriyorsunuz, bize de versenize, biz de almak isteriz" dediğini Erdoğan'ın ise tebessüm ettiğini ifade etti.

“PUTİN  RUSYA İÇİN DE KOORİDOR AÇILSIN İSTİYOR”

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Barış Adıbelli, Soçi’deki zirvede masaya yatırılan konuları şöyle değerlendirdi: “Rusya, Türkiye ile Suriye’yi barıştırmak isteniyor, bu Tahran’daki zirvede yarım kalmıştı. Sanırım Soçi’de bu konu konuşuluyor olabilir. Bayraktar TB2 konusu masada olabilir. Bu iklimde Suriye operasyonu yapılabilir. Rusya, Ukrayna’ya bir jest yaptı, Rusya da şimdi yeni bir koridor açılmasını istiyor. Ancak ABD ve İngiltere bundan biraz rahatsız. Ukrayna’ya bir sempati olduğu için izin verildi."  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1