banner2
banner34

Çavuşoğlu: Sabrımız tükendi

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ortak basın toplantısı düzenleyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin güvenli bölge önerisi için, " Oyalama olmaması gerekiyor. Çünkü bizim sabrımız tükendi." dedi.

Çavuşoğlu: Sabrımız tükendi
banner45

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

İDLİB

İki gün önce Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. İdlib'de meydana gelen saldırıların durdurulmasını istedik, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki mesajın Sayın Putin'e iletilmesini istedik. Bir an önce İdlib'deki saldırıların durdurulması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Suriye Anayasa Komitesi'nin kuruluşunu ilan edebiliriz.

ABD'Lİ HEYETİN ZİYARETİ

banner37
ABD'nin getirdiği öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Burada adeta Münbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek gibi bir izlenim edindik. Ortak devriye gibi askerler arasında bazı yeni fikirler var. Güvenli bölgenin derinliği ve buraların kimin kontrol edeceği ve YPG/PKK'nın buradan çıkarılması konusu en hassas konudur. BU konularda mutabakat sağlamış değiliz. Önümüzdeki süreçte ABD'nin bizi tatmin eder önerileri ile ya da bizim önerilerimizle bir mutabakata varmak istiyoruz. 4 Haziran 2018'da Pompeo ile Münbiç yol haritasını onayladık. 90 gün içinde süreç tamamlanacak ve Fırat'ın doğusuna geçecektik. Münbiç modelini oraya taşıyacaktık.

Fakat aradan 90 gün değil 1 sene geçti. 1 sene 1 ay geçti. Münbiç'te henüz yol haritası uygulanmadı. Efendim şimdi oradan Türkiye'ye saldırı gelmiyor. Münbiç yol haritasının amacı o değildi ki. Münbiç yol haritasının amacı YPG/PKK'nın tamamen Münbiç'ten çekilmesi ve buraları kim yönetecek, güvenlik birimlerinde kimler yer alacak? Bu konuda Türkiye ve ABD'nin birlikte çalışması ve buranın istikrara kavuşturulmasıydı. Bu anlamda bu model yine bu güvenli bölgeye taşınabilir ama bir oyalama olmaması gerekiyor. Çünkü bizim sabrımız tükendi.

Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızın harekatla ilgili talimatı vardı. Trump'ın ricası üzerine biz bu harekatı durdurduk. Son zamanlarda sınırımızın öbür tarafında Türkiye'den giden PKK'lıların da olduğunu görüyoruz ve terör örgütleri sürekli kendisini güçlendiriyor, ABD'liler de silah veriyor. O nedenle bize yönelik tehdit artıyor. Tehdit artınca ve süreç uzayınca tabiki harekat konusunda bir hazırlığımız oldu. O zaman Genelkurmay başkanı ve Milli Savunma Bakanı bizden rica ettiler. Pompeo ekibimiz gönderiyoruz o zamana kadar harekatı başlatmayın dedi. Bir an önce (ABD ile) güvenli bölgeyle ilgili mutabakata varmamız lazım. Bizim artık sabrımız kalmadı.

Görüşmenin olduğu gün CENTCOM'un gidip de o PKK'lılarla görüşmesi, zaten ABD'nin bu konuda yani bugüne kadar bu yaklaşımlarına biz de temkinli yaklaştık ve Münbiç'te de bunu gördük, samimi davranmadığının bir göstergesi oluyor. Yine hemen bir gün sonra o bölgeden Türkiye'ye bir taciz ateşinin gelmesi; biz bu tür saldırıları tolere edemeyiz. Halkımızın da bizden beklentileri var. O nedenle arzumuz bir an önce bu güvenli bölge konusunda bir mutabakata varıp uygulamaya geçmek, aksi taktirde biz Türkiye olarak gereğini kendimiz yapacağız. Bu konuda da kararlıyız.

HAKAN ATİLLA

Hakan Atilla daha önce Türkiye'ye gelebilirdi fakat Temyiz davasından vazgeçmedi. Hakan Atilla zor şartlarda bile doğru olanı savundu. Bir an önce Halk Bank davası kapanmalı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1