banner2
banner34

Eğer İstanbul’a kimyasal saldırı olursa…

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 28 Şubat Sivil Savunma Günü çerçevesinde ikisi İstanbul’da...

Eğer İstanbul’a kimyasal saldırı olursa…
banner45

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 28 Şubat Sivil Savunma Günü çerçevesinde ikisi İstanbul’da biri Erzurum’da eşzamanlı üç tatbikat düzenleyecek. Üç tatbikat da, Ankara’dan yönetilecek. Senaryo gereği; İstanbul’da KBRN olarak  ifade edilen kimyasal – biyolojik – radyolojik ve  nükleer bir terör saldırısı olacak.  AFAD KBRN timleri, bu tip bir saldırıya karşı önlem yeteneklerini test edecek.
28 Şubat, sivil savunma günü.  Eski dönemlerde, kuşatılan kaleler bir yana bırakıldığında savaşlar, meydanlarda askerler arasında yapılıyordu. Ancak birinci dünya savaşında kısmen devreye giren ve özellikle ikinci dünya savaşında kullanılan silah sistemleri, sivilleri de savaş trajedisinin kurbanı haline getirme özelliği kazandı.

SİVİL SAVUNMA TECRÜBESİ
Bu duruma karşı Türkiye’de özellikle soğuk savaş yıllarında önlem alarak, örgütlenmeye yöneldi. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, 1959 yılında kuruldu. Uzun yıllar İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yaptı.
Türkiye, 1999 yılındaki büyük depremin ardından yeni bir örgütlenmeye yöneldi. 2009 yılında Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı oluşturuldu. Sivil savunma genel müdürlüğü de lağvedilerek, ekipleri ve deneyimleriyle birlikte afad bünyesine geçirildi.
Suriye’deki iç savaşın oluşturduğu tablo ve PKK – YPG terör örgütleri nedeniyle Türkiye’nin önlem aldığı risklerden biri de, muhtemel bir KBRN  saldırısı ihtimali.

CİDDİ HAZIRLIK YAPILDI
Sivil savunma konusunda silahsız koruyucu ve kurtarıcı tedbirler alan Başbakanlık AFAD, sivil savunma dahilinde KBRN tehlikeleri konusunda da ciddi hazırlık içine girdi.

AFAD’ın Türkiye genelinde 11 bölgede KBRN  timleri var.

banner37
Bu timler, tam donanımlı dokontaminasyon olarak ifade edilen arındırma çerçevesinde KBRN müdahale araçlarına sahip.
AFAD KBRN Ekipleri; keşif, tespit, arama-kurtarma ve arındırma görevlerini; KBRN maske, filtre, solunum sistemleri, kişisel koruyucu kıyafetler ile yürütüyor. KBRN görevini icra ederken kimyasal, biyolojik ve radyolojik dedektörler ile sırtta taşınabilir, seyyar ve kitle dekontaminasyon üniteleri, dekontaminasyon solüsyonları kullanıyor. Ekipler, tehlikelerden etkilenen kişiler için koruyucu ve tedavi edici ilaçları da taşıyor.

ÜÇ TATBİKAT
28 Şubat’ta Ankara’dan yönetilen üç önemli tatbikat düzenlenecek.
İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Hafize Özal İlköğretim Okulu’nda düzenlenecek “Kentsel Arama Kurtarma” tatbikatı senaryosuna göre, enkaz altında arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirilecek.
İstanbul’da KBRN senaryosunun uygulanacağı diğer tatbikatta çöpe bırakılan ve üzerinde etiketi olmayan, içeriği belirsiz bir bidonun çöp olarak alınması esnasında sızıntı meydana gelecek.  Bunun ardından  AFAD KBRN ekibi, etkilenen işçilere müdahale edecek.
Erzurum’da yapılacak “Çığ” tatbikatı senaryosuna göre ise AFAD’ın uzman arama kurtarma ekipleri, Palandöken Kayak Merkezi'nde çığ altında kalan kayakçılara ulaşacak.
Kaynak:milliyet

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 01:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1