banner2
banner34

Evrim kim ne derse desin vardır

Nobel ödüllü profesör Sancar, ‘inanç’ tartışmasına yanıt verdi

Evrim kim ne derse desin vardır
banner45

Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı’nın lise ders kitaplarından evrim teorisinin anlatıldığı “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” adlı üniteyi çıkarması üzerine başlayan tartışmalara Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, açıklık getirdi. Sancar, evrimin bir gerçek olduğunu ve inanç meselesi olmadığını söyledi.

Sancar, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde düzenlenen programdaki konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ben Müslüman’ım ve Müslüman olduğumu her yerde söylüyorum. Müslümanlığımla övünüyorum. Türkiye’deki evrim tartışmaları beni çok üzdü. Türkiye’nin çok sorunu var. Ben Allah’a inanıyorum. İsteyen evrime inanır, isteyen inanmaz fakat bunu kalkıp büyük devlet, millet sorunu yapıp kavga ederek bütün enerjimizi boşa harcıyoruz.”

Bu sözler tepki çekmiş, Sancar’ın evrimi kabul etmediği yönünde yorumlanmıştı.

banner37
Sancar, Türkiye’nin suni kavgalar üzerinden krize sürüklendiğini belirterek, sözlerinin buna yol açmasını istemediğini söyledi.

Nobelli bilim insanı, “Suni kavgalar çıkarıp ülkemizi krizlere sürüklüyoruz… Bence bu suni kavga başka şeylerde olduğu gibi maalesef Amerika’dan ithaldir. Dünyanın en albenili ‘yaratılış müzesi’ benim eyaletimin batısındaki Tennessee’dedir ve Türkiye’deki birçok ‘creationist’ buradaki yobazlardan ithal malı fikirlerle maalesef ülkemizi fuzuli işlerle meşgul ediyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının kasten yanlış yansıtıldığını dile getiren Sancar, “Şimdi ikimiz de evrim ve Allah hakkında benzer fikirdeyiz. Amerikalıların dediği gibi ‘you can’t cover the sun with mud’ (Güneşi balçıkla sıvayamazsın). Evrim vardır ve kim ne derse desin bu gerçek ortadadır” dedi.

Evrim sadece Suudi Arabistan’da öğretilmiyor

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye’de din eğitimi ve laik eğitim tartışmaları sık sık gündeme geliyor. Muhalefet, eğitimin laiklik ilkesinden giderek uzaklaştığından duyduğu kaygıyı dile getiriyor.

Evrim’in müfredattan kaldırılması ile ilgili tartışmaların sürdüğü dönemde Türkiye’nin en büyük 5 üniversitesi Orta Doğu Teknik, Boğaziçi, Bilkent, Hacettepe ve Ankara üniversitelerinde görev yapan biyoloji bölümü öğretim üyeleri ve dernekler, bu konuda bir rapor hazırlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na sunmuştu. Raporda “Evrim teorisinin” dünyada yalnızca Suudi Arabistan’da öğretilmediği, İran’da ise evrime 60, Darwin’e 11 sayfa ayrıldığını belirtilmişlerdi.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2017, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1