banner2
banner34

İzmir'i Yıkıp Geçebilir!

İzmir'i Yıkıp Geçebilir!
banner45

Batı Türkiye’yi büyük bir kasırganın vurabileceğine yönelik küresel tahminlerin ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü konuyla ilgili resmi açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 30 Eylül Pazar günü rüzgar hızının 100 – 120 kilometre saat arasında esebileceği söylendi.

Küresel meteoroloji tahminleri yapan çeşitli kurumlar, İtalya ve Yunanistan arasında bulunan İyon Denizi üzerinden gelecek hava akımlarının Ege Denizi üzerinde kasırgaya dönüşebileceği tahminleri yapmaya başlamışlardı. “Şayet tahmin modellerinde beklenen tablo gerçekleşirse Kıyı Ege sahil şeridinde çok kuvvetli rüzgarların yanında aşırı yağış da görülecek. İzmir gibi birçok Kıyı Ege sahil şeridinde birkaç saat içerisinde metrekareye yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşebilir. Muhtemel aşırı yağış sebebiyle sahil şeridinde yer alan şehirlerde kara ile deniz birleşmeleri yaşanabilir” şeklinde yapılan tahminlerden sonra konuyla ilgili resmi açıklama geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kendi tespitlerini içeren yazısında rüzgarların tropikal kasırgaya dönüşebileceğini aktararak, Kıyı Ege’de yaşayan vatandaşları uyardı. Rüzgarların yağmurlar birlikte geleceğini vurguladı.

Meteoroloji kasırga

Ege’de tropikal kasırga

banner37
Resmi internet sitesi üzerinden Orta Akdeniz’de Tropik Fırtına Oluşumu ve Yurdumuza Etkisibaşlığıyla bir yazı yayınlayan genel müdürlük tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibi oldu.

“Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra Orta Akdeniz’de oluşması beklenilen Alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve Tropik Fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz’de oluşması beklenen Fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte Fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; Fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır.

Tropikal fırtına nedir?

Okyanusa kıyısı olan ülkelerde görülen kasırgalardan farklı olan tropikal fırtına, kasırga, siklon ya da tayfun, bir tür alçak basınç sistemi olarak tanımlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından tropikal kasırganın tanımı ise şöyle verilmiş "Tropikal siklon; tropik ya da tropik dışı enlemlere ait su üzerinde görülen bir alçak basınç sistemidir. Bu merkezin oluşumu konvektif faaliyetlerin taşınımı ve alt seviyedeki rüzgarların dönüşü ile gerçekleşir. Sistem Kuzey Yarımkürede saat istikametinin tersine (siklonik) bir dönüşe sahiptir. Çok erken oluşum aşamasında Tropikal Deprasyon (Tropikal Alçak Basınç Merkezi) olarak adlandırılır. Rüzgar hızı 62,8 km/saate ulaşınca Tropikal Fırtına olarak tanımlanır. Eğer rüzgar hızı 119 km/saate ulaşırsa Atlantik ve Kuzey-Doğu Pasifik’te Kasırga (Hurricane), Kuzey-Batı Pasifik’te Tayfun(Typhoon) olarak adlandırılır. Güney Pasifik ve Hint Okyanusunda bu terimler yerine Siklonik Fırtına ya da Tropikal siklon da kullanılır. Kuzey Atlantik’te kasırga sezonu 1 Haziranda başlar ve oluşum için en az 26°C'lik deniz yüzeyi sıcaklığına ihtiyaç duyar."

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2018, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1