banner2
banner34

Konuyu NATO'ya taşıyacağım

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güvenli Bölge" ile alakalı son dakika yaptığı açıklamada, konuyu NATO Toplantısına taşıyacağını söyleyerek, "NATO ülkelerinin tavrını göreceğiz. Olumlu yaklaşım alırsak ilk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adım atabiliriz" dedi. Erdoğan, Trump'ın "Bunları vatandaş olarak alamaz mısınız?" sorusuna da cevap verdi.

Konuyu NATO'ya taşıyacağım
banner45

Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti dönüşü medya mensuplarının sorularını yanıtladı. Gelen son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında oluşturulan "güvenli bölge" hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.

"GELİN ŞU GÜVENLİ BÖLGEYİ HALLEDELİM"

ABD'nin silah verdiği PKK-PYD'nin dışına çekilmesi istenen 32 kilometre hat sonunda PKK-PYD ilişkisi bu hattın ötesinde devam ederse Türkiye'nin stratejisi nasıl olur?

Sayın Trump ve senatörlerle konuşurken kendilerine de söyledim; burada en önemli konu 20 mil yani 32 kilometre derinlik. Sayın Trump 444 km genişlik olarak kendisi söyledi bunu. Biz şu anda Tel Abyad ile Resulayn arası 120 kilometreyi kontrol altına aldık. Tabi derinlikle birlikte alan 4 bin kilometrekarenin üzerinde. "Güvenli bölge teklifini biz Obama'ya yapmıştık. Sizin döneminizde de yaptık. Gelin şimdi şu güvenli bölgeyi halledelim" dedik. Trump buna yanaştı, "Bunu Avrupa ülkelerine de söyledim" dedi.

banner37
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine eşlik eden gazeteciler...

KONU NATO'YA TAŞINACAK

Allah nasip ederse 3-4 Aralık NATO Liderler Toplantısı'nda da ben güvenli bölge konusunu gündeme getireceğim. Orada güvenli bölge konusunu gündeme getirdiğimizde NATO ülkelerinin tavrı ne olacak göreceğiz. Bu iş lafla olmuyor. Türkiye olarak biz zaten şu ana kadar yapacağımızı yaptık, yapıyoruz. NATO Zirvesi'nde olumlu yaklaşımlar alabilir ve en azından bir uluslararası donörler ya da NATO ülkeleri donörler toplantısından bir şeyler çıkartabilirsek, zaten bunun plan proje çalışmasını yaptık. İlk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adımları atabiliriz. Barış koridorunda biz konutlar, sağlık merkezleri, okullar ve kamu binaları inşa ettiğimiz anda buranın havası zaten değişecek.

"TRUMP SİZ ALAMAZ MISINIZ?" DİYE SORDU

"Demografik yapıyı mı değiştiriyorsunuz?" diyorlar. Bunun demografik yapıyla ne ilgisi var? Orada oturanlar varsa biz zaten onları direkt kendi yerlerine taşırız. Kim bunlar? Suriyeliler. Oraya onlar gelip oturacak. Diyorlar ki "Siz İdlib'dekileri mi oraya getireceksiniz?" İdlib'deki ile bunun alakası yok ki. Şu anda bizim derdimiz Türkiye'de olanları bir an önce kendi topraklarına kavuşturmak. Gayretimiz bunun için. Yapacağımız iş bu. Bu bizi biraz rahatlatacak. Biz şu anda çadır kentleri neredeyse tamamen kaldırdık. Konteyner kentler var bir de. Bunun dışında şehirlere yayıldılar. Mesela Trump dedi ki "Bunları vatandaş olarak alamaz mısınız?" Dedik ki "Biz zaten şu anda seçici olarak alıyoruz. Bunların içinde doktoru var, mühendisi var, avukatı var, öğretmeni var, ebeler var. Bunlar şehirlerde kendileri yerleşiyorlar. Biz bunları zaten vatandaş yapıyoruz. Fakat bir de bunların dışında çok çok zor durumda olup, kötü şartlarda yaşayanlar da var. Biz istiyoruz ki bunları da buralardan kurtaralım ve onlar da kendi topraklarında çok daha huzur içinde yaşama imkanı bulsunlar. Trump "Bu konuda ben Avrupa ülkelerine gerekli çağrıyı yaptım" diyor. Kendisi "Biz şu kadar veririz" demedi ama ben zorlayacağım."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1