banner2
banner34

Rumlardan sonra ikinci olacak

AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in, Türkiye’nin üyelik sürecinde en fazla sorun yaşadığı ülkeler arasında yer alan Avusturya’nın son dönemdeki politikalarına tepki olarak 1 Temmuz’da başlayacak AB Dönem Başkanlığı’nı yok sayacağını açıklaması, eşine pek rastlanan bir uygulama olmamasıyla dikkat çekiyor.

Rumlardan sonra ikinci olacak
banner45

Daha önce AB tarafından yayımlanan olumsuz içerikli bazı belgeleri ‘yok sayma’ yaklaşımı izleyen Türkiye, bir ülkenin ‘AB Dönem Başkanlığı’nı yok sayma’ uygulamasını ise ikinci kez gündeme taşıyor. Ankara, 2012’nin ikinci yarısında Kıbrıs Rum Kesimi’nin altı aylık dönem başkanlığını yok saymıştı. Avusturya için dile getirilen yaklaşımın pratikte tam olarak hayata geçip geçmeyeceğinin ise eylülde netleşmesi bekleniyor. Avusturya, diğer aday ülkelerin dışişleri bakanları ile birlikte Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu, ‘GYMNICH’ olarak adlandırılan gayriresmi nitelikli AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na davet etmeyi planlıyordu.

banner37
Çelik’in çıkışı sonrası Ankara’nın bu yönde davet gelmesi halinde nasıl hareket edeceği merak konusu.

BAŞKA ÜLKE UYGULAMADI
AB Dönem Başkanı’nı yok sayma yaklaşımı Türkiye’den başka hiçbir aday ülke tarafından uygulanmadı. Bu yaklaşım, bazı pratik zorluklar yaratsa da ilişkilerin devamını engelleyen bir durum yaratmıyor. Türkiye, yok saydığı Kıbrıs Rum Kesimi’nin Dönem Başkanlığı sırasında ilişkileri AB Komisyonu ve AB Konseyi aracılığıyla sürdürmüştü. Bununla birlikte AB Dönem Başkanı ile iyi ilişkilerin bulunması, süreçte bazı olumlu gelişmeleri beraberinde getirebiliyor. Bunun son örneği, büyük ölçüde mevcut Dönem Başkanı Bulgaristan’ın inisiyatifiyle yapılması sağlanan, 26 Mart’taki Varna’daki liderler toplantısıydı. AB yetkilileri, ilişkilerdeki mevcut gerginlikleri arttıracak ya da sorunlara sorun ekleme potansiyeli taşıyan adım ve kararlardan kaçınılmasının tüm tarafların çıkarına olacağının altını çiziyor.

Hürriyet/Güven ÖZALP

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2018, 07:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1