banner2
banner34

Türk platformuyla seçimler çakışabilir

Türkiye’nin Akdeniz’de sondaj yapma ihtimali karşısında nelerin yaşanabileceği sorgulanıyor. Haberlerde gelişmelerin, Güney Kıbrıs’taki Rum Başkanlık seçimleri dönemine denk gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Türk platformuyla seçimler çakışabilir
banner45

Haftalık yayımlanan Kathimerini, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de araştırmalar yapmak üzere platform edinmede yaşadığı zorlukların aşıldığını yazdı.

Türkiye Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın 2018 yılının başında, Barbaros adlı geminin topladığı veriler üzerine ilk sondajın başlamasının beklendiğine dair açıklamada bulunduğunu kaydeden gazete, kullanılacak Deep Sea Metro-2 gemisinin  Norveç limanından ayrıldığını ve ay sonunda Türkiye’de olmasının beklendiğini aktardı.

Barbaros gemisinin uzun bir süre veri toplamak üzere Karpaz ile İskenderun arasında hareket ettiğini, ayrıca Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki 6’ncı parsele karşı açıklamalar yaparak, tehditlerde bulunduğunu savunan gazete, Deep Sea Metro-2’nin hedefinin, bu parsel olduğu yönünde yoğun endişelerin olduğunu belirtti.

Aynı parsele Total-ENI konsorsiyumuna ait Saipem 12000 sondaj platformunun da gitmesinin beklendiğini kaydeden gazete, buradaki çalışmaların yılın son gününde başlayıp, platformun varışından itibaren 36 gün sürmesinin beklendiğini yazdı.

Analiz yapılacak olursa, 6’ıncı parsele platform kurma konusunda bir “yarışın” olacağından söz edildiğini kaydeden gazete, diplomatik kaynaklarınsa Güney Kıbrıs’ın  olası bir krizi nasıl yöneteceği konusunda endişelerini gizlemediğini belitti.

“Fransa Türkiye’ye mesaj vermeyi hedefliyor”

Gazete, Fransa’nın yeni yılda bölgede varlığını ilan etmesiyle, Türkiye’nin hareketlerini önleme yönünde mesajlar verme hedeflerinden söz ettiğini aktardı.

Konuyla ilgilenen diplomatik kaynakların, “Doğu Akdeniz’in enerji kavşağı Kıbrıs’tır, Türkiye değil” dediğini savunan gazete, Türkiye’nin hareketlerinden dolayı bu  parselde kriz çıkması durumunda bu mesajların, cesaret verici olsa da Güney Kıbrıs için bir “yanıt” olmadığını belirtti.

banner37
Güney Kıbrıs’ın olaylarda sadece bir izleyici olarak kalmak istemediğini yazan gazete, bu çerçevede Güney Kıbrıs’ın ilk aşamada 6’ıncı parseli kapsayan bir Navtex yayımladığını kaydetti.

Bunun üzerine Türkiye’nin de hafta içinde sözde “MEB”in neredeyse tüm güney kısmını kapsayan bir Navtex yayımladığını aktaran gazete, buna paralel olarak Güney Kıbrıs’ın sondajın 6 deniz mili çevresini kapsayan bir bölge için 1 Mart 2018 tarihine kadar geçerli olacak bir Navtex yayımladığını belirtti.

Türkiye’nin çalışmalarının Güney Kıbrıs’ta seçimlerin olacağı zaman başlayacağına dair değerlendirmelerin olduğunu kaydeden gazete, konu hakkında tam bir netlik olmasa da harekete geçmek üzere bir hazırlık yapılması için zaman olduğuna dikkat çekti.

Konu, Anastasiadis’in önüne gelebilir

Türkiye’nin Deep Sea Metro-2 platformunun 20 Ocak ya da öncesinde sondaja başlaması durumunda konunun Anastasiadis’in önüne geleceğini yazan gazete, çalışmaların seçimlerden sonra olması durumunda ise konuyla seçilecek olan başkanın ilgileneceğini belirtti. 

İlk olasılık durumunda, Anastasiadis’ın, Türkiye’nin üyelik süreci ve diğer konularla ilgili AB düzeyinde tepkiler göstererek, sert bir çizgi izlemesi ihtimalinin olduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in böyle bir tutuma sahip olması durumunda kendi adaylığına, hatta uzun vadede Kıbrıs sorununa etkilerin olabileceğinden söz etti.

Habere göre, analizciler, bunun, Anastasiadis’i olumlu ya da olumsuz da etkileyebileceğini belirterek, her zaman bir riskin olduğuna işaret ediyorlar.

Kıbrıs sorununun, enerji faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi tehlikesinin olduğuna işaret eden gazete, bunun Güney Kıbrıs’ın işine gelmediğinden söz etti.

Öte yandan gazete “Platforma Evet, Gözetime Hayır” alt başlığıyla aktarmaya devam ettiği haberinde, Türkiye’nin sondajının gözetimi konusunun da bulunduğuna işaret etti.

Gözetim işini devralacaklar karşısında Güney Kıbrıs’ın da söz sahibi olabileceğini iddia eden gazete, Güney Kıbrıs’ın hukuki önlemler alabileceğini belirterek, bu durumun gözetimi yapacak olanın uyruğuna da bağlı olacağını yazdı.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2017, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1