banner2
banner34

Türkiyede referandum yok, dokunulmazlıklar kalkıyor!

Haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu'nda 376 oyla kabul edildi.

Türkiyede referandum yok, dokunulmazlıklar kalkıyor!
banner45

Teklifin birinci maddesi 373, ikinci maddesi 374, tümü ise 376 oyla Meclis'ten geçti.
Son oylamada 140 ret, 5 çekimser, 7 geçersiz, 3 boş oy çıktı.
Böylece referandum eşiği de aşılmış oldu.
Oylamada 330-367 arasında oy çıkması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan teklifi referanduma götürme yetkisine sahipti.
Anayasa değişikliği paketi şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak, bu vekiller yargı önüne çıkacak.
Teklifin birinci maddesi; yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıklarınının kaldırılmasını içeriyor.
İkinci maddede ise "Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır" deniyor.
HDP: Kararın meşruiyeti yok
Oylamanın ardından Fırat Haber Ajansı'na (ANF) konuşan HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, kararın kendileri için meşruiyeti olmadığını ifade edip "Toplumsal muhalefetin daha güçlü, daha etkili biçimde -Ankara'daki çıplak gerçeği de görerek- bundan sonra iradesini ortaya koyması gerekir. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
Bilgen, "AKP, CHP, MHP için siyaset üzerinden çözüm bulma arayışlarının bir anlam ifade etmediğini gösteriyor. Kendileri için ifade, örgütlenme özgürlüğü ve siyasal yollarla çözümün zorlanmasının bir karşılığı olmadığını gördük. Ama demokratik siyaseti güçlendirecek tek yer parlamento değildir" diye konuştu.
Erdoğan: Milletim suçluları parlamentoda görmek istemiyor
Teklifin tümü üzerindeki oylama öncesi memleketi Rize'de halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benim milletim bu ülkede suçlu olan parlamenterleri bu parlamentoda görmek istemiyor. Hele hele bölücü terör örgütünün desteklediklerini bu parlamentoda görmek istemiyor" dedi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

banner37
"Şu anda iktidar partisi bunun yanında mhp diyorlar ki ‘burada olmamaları lazım’.
"Bugünkü oylamayla inşallah hayırlı bir sonuç çıkarsa bu dosyalar yargıya gidecek ve diyecekler ‘Alın yargılayın, bedeli neyse ödesinler’."
Salı günü 367'den az oy çıkmıştı
Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi Salı günü 348 oyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen ay yaptığı açıklamada, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine 'Anayasa’ya aykırı' olmasına rağmen 'Evet' diyeceklerini söylemişti.
Kılıçdaroğlu, "Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme geliyor. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarlarsa atsınlar. Gerçek demokrasiyi bu ülkeye getirmek için, gereken tüm bedeli ödemeye hazırız. Ciddi bir karar almalı ve herşeyi göze almalıyız. HDP de 'Evet' demeli." ifadelerini kullanmıştı.
50 HDP milletvekili hakkında fezleke var
TBMM'de 138 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.
Bu milletvekillerinin 27'si AKP, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP üyesi. Hakkında fezleke bulunan bir diğer isim ise CHP'den ihraç edilen Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka.
138 milletvekili hakkındaki toplam dosya toplam sayısı ise 667. Bunların 46'sı AKP, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Aylin Nazlıaka'ya ait.
HDP'nin eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında da hazırlanmış fezlekeler var.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Salı günü yaptığı açıklamaya göre, dokunulmazlık fezlekelerinin suç nitelikleri şöyle:
"Terör suçlarından 216 adet, hakaret suçu 201 adet, yaralama suçu 11 adet, görev suçları 38 adet, sahtecilik suçları 6 adet, tehdit suçu 18 adet, gizliliğin ihlaline ilişkin suçlar toplamı 11 adet, suçu ve suçluyu övmek 55 adet, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak 24 adet, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet 119 adet, 298 sayılı Seçim Kanunu'na muhalefet 11 adet, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet 3 adet, iftira 13 adet, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na muhalefet 1 adet, halkı askerlikten soğutmak 2 adet, mala zarar verme 1 adet."

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2016, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner12

banner1